Nieuw-Vossemeer walhalla van Brabant

NIEUW-VOSSEMEER – Het is onder normale omstandigheden al prettig toeven in Nieuw-Vossemeer, maar vandaag nam het dorp zelfs paradijselijke vormen aan. De combinatie van de Merijntje Gijzenbraderie, het dweilbandfestival van De Vosseblaozers en de Brabantse Wal-dag bleek een gouden greep tijdens de viering van de 450e verjaardag van het dorp. Van heinde en verre trokken bezoekers naar de punt van West-Brabant waar zij genoten van een dag met een gouden randje.

De weergoden deden op deze dag mogelijk iets teveel hun best. Het zonnetje liet zich niet onbetuigd in het dorp van Merijntje Gijzen waardoor het bezoekersaantal wel wat achter bleef bij de verwachting. Het mocht de pret echter geenszins drukken voor de vele belangstellenden die de weg naar Vosmeer wel hadden gevonden. Zij genoten er van de vele kraampjes met allerhande artikelen en lekkernijen op de braderie en ze liepen de polonaise op de klanken van een van de zestien (!) dweilbands op vier podia. In het Vossenbos en langs de Rietkreek heerste de Brabantse Waldag waar tientallen exposanten lieten zien  waarom dit gedeelte van Brabant toch echt het allermooiste is.

Voor een moment van bezinning tussen de feestelijkheden kon men terecht in de kerken van Nieuw-Vossemeer. In de protestante werd het Verhaal van Nieuw-Vossemeer gebracht en in de katholieke vond een expositie van kunstenaars met Vosmeerse roots plaats.

Foto’s: Dasja Abresch & Jens Bijl©KijkopSteenbergen