Niels van Willegen soleert tijdens jaarconcert Volharding

STEENBERGEN – Volharding dirigent Walter Siol is er zeker mee in zijn sas. Trompettist Niels van Willegen (25) is een van de solisten tijdens het jaarconcert dat de muziekvereniging voor 9 en 10 december op de agenda heeft staan. Van Willigen is – na zijn conservatoriumopleiding – inmiddels professioneel muzikant. Toch kijkt hij uit naar zijn deelname aan Jackpot, het thema dat dit jaar aan het concert gegeven is. “Volharding is nu eenmaal de club die ik door en door ken. En ook de muziekvereniging waar ik op 7-jarige leeftijd begon”.

De op De Heen geboren Van Willegen werd door zijn vader Gerard als kind zeker gestimuleerd. “Mijn vader is muzikaal. Hij was aanvankelijk pianist en later bassist. Hij is overigens nog steeds verbonden aan het Harmonieorkest van Volharding. Hier speelt hij basgitaar”. De jonge Niels kreeg de muziek tot zich via de spreekwoordelijke paplepel. “Natuurlijk begon het met de blokfluit. Daarna behaalde ik mijn AMV-diploma (Algemene Muzikale Vorming – red.). In eerste instantie wilde ik ook graag piano leren spelen. Maar dat is in een harmonie nu eenmaal niet het meest praktische instrument. Het werd trompet”.

Geen dokter maar muzikant

Het muziek maken motiveerde de jonge trompettist. Zodanig dat hij er voor koos om een opleiding te gaan volgen aan het conservatorium Codarts in Rotterdam. Die begon in 2013. Trompet les werd zijn hoofdvak, met het accent op improvisatie bij de jazzopleiding. “Overigens heb ik eerst twee jaar medicijnen gestudeerd. Maar ik merkte dat de muziek mij meer trok”, vertelt Niels van Willegen. Zo zeer zelfs dat hij besloot er zijn beroep van te maken. “Ik ben feitelijk gewoon een ZZP-er, die zijn inkomen met muziek maken moet zien te verdienen. Ik geef les en speel ook in bepaalde bands waarmee ik de kost kan verdienen. Onder meer bij de Bazzooka’s, dat is een zogenaamde Ska-band. Hiermee spelen we op feesten en partijen. Daarnaast speel ik bij de Liptease Big Band onder leiding van dirigent Daan Bogers, maar ook in Stoot!, dat is een coverband, die muzikanten heeft uit West-Brabant. Lesgeven doe ik bij Volharding en bij OVM uit Oud-Vossemeer”.

Geen zenuwen

Voor het solo optreden bij het jaarconcert heeft Niels van Willegen geen last van zenuwen. Of hij de verwachting waar kan maken is voor hem niet de vraag die hem bezighoudt. “Ik vind het een hele eer om solo te spelen tijdens het jaarconcert van de club waar het voor mij ooit begon. Dat doe ik dan ook met veel plezier en ik zal zeker mijn best doen. Maar echte zenuwen geeft dit me niet hoor. Ik mag na 18 jaar trompetspelen toch wel verwachten dat het goed gaat. Trompetspelen is naast de techniek ook een kwestie van zelfvertrouwen. Het ziet er uit alsof het veel inspanning vergt. Het tegendeel is echter van belang. De kunst is om het los te laten en niet vanuit kracht, maar juist vanuit je gevoel te spelen. Je moet je daarbij ook comfortabel voelen. Het helpt natuurlijk ook enorm mee als je muziek speelt die je zelf mooi vindt”.

Verrassing

En dat is het geval bij de solostukken die Niels van Willegen speelt. Welke die zijn wil hij nog niet prijsgeven. “Bij met het harmonieorkest speel ik twee solostukken. Eén ervan zal voor het publiek zeer herkenbaar zijn. Het is een swingend stuk. Het andere stuk is verrassend. Heel iets anders dan dat men gewend is bij het Volharding Jaarconcert”.

Kijk er naar uit

De inmiddels ervaren de trompettist vertrouwt er op dat het goed zal gaan. “Een flinke verkoudheid kan hooguit wat roet in het eten gooien. Dat zou er voor zorgen dat het spelen een stuk minder gemakkelijk gaat. En een hoestaanval hoop je natuurlijk ook nooit tijdens een concert te krijgen. Nu moet ik zeggen dat ik daar tot op heden nooit last van heb gehad. Nee, ik verwacht dat de solo’s goed zullen gaan. Zowel bij het harmonieorkest als bij de bigband, waar ik ook solo zal spelen. Ik kijk er echt naar uit om met veel plezier mijn bijdrage aan dit jaarconcert te geven”.

Door Peter Vermeulen