Meer dan tweeduizend bezoekers: Afgrijselijk avondje griezelen op De Helberg

HELBERG – Tweeduizend toegangsbandjes waren afgelopen zaterdag bij de entree van De Helberg. Aangezien er niet meer bandjes waren, is het voor de organiserende stichting Ontspanning Voor Welberg niet helemaal duidelijk hoeveel mensen het griezeldorp daadwerkelijk bezochten. Het is wel duidelijk dat het evenement voor de vijfde keer op rij een gruwelijk succes was.

Het aantal bezoekers mag dan indrukwekkend geweest zijn, dat gold zeker voor de hoeveelheid acts (21!) en de kwaliteit ervan. De Helbergenaren zijn inmiddels ervaren Halloween-vierders en dat is te merken. Voor zowel de huisgebonden voorstellingen als voor de straatacts gold dat de organisatoren meer willen dan de toeschouwer alleen de stuipen op het lijf te jagen. Zij willen hen een complete beleving meegeven die ook bereikt wordt door mooi uitgedachte decors en kostuums, licht- en geluidseffecten en een sterk staaltje acteerwerk.

Strakke organisatie

Een opzet die slaagde, want naast kreten van angst en afgrijzen waren er vooral complimenten voor de bedenkers te horen en dat was meer dan terecht. Het succes van De Helberg is te danken aan de strakke organisatie van de stichting Ontspanning Voor Welberg die zorgt voor de verbinding tussen de griezellocaties, voor een ijzingwekkend muziekje over het dorp, voor routekaartjes, voldoende eten en drinken op de route en nog duizend-en-één andere zaken op de achtergrond.

Vervloekte woning

In de voormalige Corneliuskerk verzorgt de stichting ieder jaar een eigen act. Het was dit jaar het domein van de jeugdige schrijver en regisseur Sieb Martens (16) die er een zeer geslaagd toneelstuk voor schreef en regisseerde. Het stuk handelde over een jong gezin dat zijn intrek neemt in een nieuwe woning. De geruchten dat het huis vervloekt zou zijn, leggen zij naast zich neer, maar dat hadden zij beter niet kunnen doen….

Labyrint

Evenals voorgaande jaren was de griezel-gradatie verdeeld in bloeddruppels. Eén bloeddruppel was geschikt voor het hele gezin, terwijl bij drie druppels de kans bestond dat enige psychische nazorg nodig was. Aan de top van de griezellijst stond het succesvolle samenwerkingsverband tussen de jeugdwerken JFK en MJW die samen een labyrint door de aansluitende clubgebouwen maakten. Menig bezoeker verzuchtte na afloop dat men “liever nooit een voet binnen hadden gezet” en dat staat voor de organisator van een Halloween-act gelijk aan een dikke duim omhoog.

Doodstraf

Een zelfde reactie kreeg de organisatie van de ‘Gevangenis van de Helberg’. In een rij loodsen aan de Laurentiusdijk hadden gevangen het recht in eigen hand hadden genomen en veroordeelden alle bezoekers tot de doodstraf.
Wie wist te ontsnappen met niet meer dan een schrammetje kon zich voor de Eerste Hulp Bij Ongevallen melden in het Krankenhaus aan de Pastoor Kerckersstraat. Een afschrikwekkende Bloedzuster verzorgde daar de intake waarna het al snel duidelijk was dat men van de regen in de bloeddrup was geraakt.

Onaardse nonnen

Zo waren alle acts noemenswaardig. Van de onaardse nonnen in de normaliter zo sfeervolle Galerie Cathérine aan de Corneliusstraat tot de bezeten bewoners van het Thomashuis aan de andere kant van de weg die in hun tuin weer een waar griezelparadijs hadden gecreëerd.  Van de onfortuinlijke bezorger die onder een garagedeur in de Hoogstraat aan een gruwelijk einde was gekomen tot de overbuurvrouw die monsterlijk werd afgeslacht door een vraatzuchtig pompoenkindje.

Kakkerlakken op een bedje van rijst

De innerlijke mens kon versterkt worden bij diverse foodtrucks langs de route, hoewel de liefhebber van ‘nouveau cuisine’ het beste terecht kon aan de Laurentiusdijk waar in een sfeervolle ambiance de kakkerlakken, meelwormen en spinnen geserveerd werden op een bedje van rijst en sla. Het was niet besteed aan de boze wolf (verkleed als Roodkapje) die, achteloos kluivend op een menselijk ledemaat, over de Laurentiusdijk slenterde. Er liep meer vreemd volk door de straten van de Helberg. Dat was te danken aan de straatacteurs die nietsvermoedende bezoekers verleidden om een hoofdrol te spelen in hun act.

Na afloop van de tocht kon men de zenuwen tot bedaren brengen tijdens de after-party bij zaal Koch. Slotconclusie van de liefhebbers van het genre: Topavond, op naar De Helberg 2020!

Foto’s: Jan de Langen © Steenbergse Courant
Door: Dasja Abresch