Marie de Natris-Suijkerbuijk bijna 100 jaar oud en nog altijd ‘aan het plakken’

NIEUW-VOSSEMEER – Haar nieuwe jurk hangt al klaar en gemeenschapshuis de Vossenburcht is gereserveerd voor het feestje van de bekendste inwoonster van Nieuw-Vossemeer. Iedereen in het dorp en omstreken kent Marie de Natris- Suijkerbuijk. Niet alleen vanwege haar bijzondere leeftijd, maar zeker vanwege de indrukwekkende collectie plakboeken die zij heeft bijgehouden sinds 1960. De teller staat inmiddels op 70 stuks.

Wie bijvoorbeeld wil weten wat allemaal gebeurde in Nieuw-Vossemeer in 1974, of iets wil opzoeken over de historie van een jubilerende vereniging, kan terecht ‘bij Marie’. Bel gerust aan op nummer 2, het huisje wat praktisch aan de Vossenburcht vastgeplakt zit. Het is logisch dat ze ernaast woont, want vanaf 1958 t/m 1995 legde Marie de Natris haar ziel en zaligheid in haar werk als wijkzuster. Bij het toen nog Wit-Gele Kruis werden o.a. baby’s gewogen, de tandarts zat er en er werd bloed geprikt. En wie bijvoorbeeld krukken nodig had, wist dat Marie diegene was waar je bij moest aankloppen. “Ik heb nog de sleutel van het magazijn hoor. En ik weet ook ieders geheimen hier op het dorp. Maar die zal ik nooit vertellen”, zegt ze beslist. Ze is nog bijzonder kwiek en pienter voor een vrouw op leeftijd die over een paar dagen 100 kaarsjes mag uitblazen. Heeft het dagelijkse werk van het inplakken van de krantenartikelen daar wellicht aan bijgedragen?  “Misschien wel, maar als ik dit niet had gedaan, dan was het wel iets anders geweest. Ik ben gewoon graag bezig.”

Behangplaksel

Feit is dat het een indrukwekkend oeuvre is wat de Marie de Natris heeft opgebouwd. Elk artikel wat over Nieuw-Vossemeer gaat knipt zij uit en wordt netjes ingeplakt. Daar heeft ze zo haar eigen manier voor. “Met behangplaksel, dat werkt het beste. Soms zit er ook een artikel over Steenbergen bij, maar dan moet het wel met ons dorp te maken hebben. Ik ontvang ook twee Steenbergse Couranten, want stel dat er op beide kanten van de pagina iets staat wat ik wil uitknippen. Ik wil niks missen”, zo vertelt ze. Behalve het inplakken voorziet de Nieuw-Vossemeerse sommige artikelen ook van redactioneel commentaar. “Hier staat bijvoorbeeld dat iemand een bepaalde geldprijs heeft gewonnen. Dan heb ik erbij geschreven dat het weer in de verkeerde broekzak terecht is gekomen. Maar ik schrijf nooit iets kwetsends op.”

Beroemd en berucht

Het ondeugende trekje is kenmerkend voor Marie de Natris-Suijkerbuijk. Tijdens het gesprek wordt regelmatig gekscherend “gedraag je!” geroepen door Mieke Dam. Ze is de dochter van Marie’s hartsvriendin Mien van Loenhout die helaas al een tijdje geleden overleden is. “Iedereen had het altijd over Marie en Mien; waar wij kwamen was het altijd feest. Beroemd en berucht”, lacht Marie de Natris.

Feest zal het op de grote dag a.s. woensdag zeker worden. Na een bezoek van de familie en een lunch zal er ’s middags een receptie zijn in de Vossenburcht voor de inwoners van Nieuw-Vossemeer. “Er zijn geen uitnodigingen verstuurd. Iedereen is welkom. En de burgemeester zal ook nog wel komen”, zegt ze nuchter. Een geheim voor haar hoge leeftijd kan ze tot slot niet geven: “Gewoon deurgaan.”

Tekst en foto’s: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl