Maria Reginaschool adopteert monument aan het Kerkplein

STEENBERGEN – Voor twaalf leerlingen van de groepen 8 van de Maria Reginaschool in Steenbergen stond vanmorgen geen Nederlands of Rekenen op het programma maar Tuinieren. In de plantsoenen aan het Kerkplein trokken en schoffelden zij onkruid tot de zweetdruppels hen over het gezicht liepen. De onderhoudsbeurt vond plaats in het kader van de adoptie van het oorlogsmonument aan het Kerkplein door de basisschool.

Al jarenlang zijn leerlingen van de Maria Regina betrokken bij de jaarlijkse Dodenherdenking van Gemeente Steenbergen. Zij lopen mee in de stoet en een van de kinderen leest een gedicht voor op het Kerkplein. Samen leggen leerlingen bloemen bij het monument en bij de graven van de gevallenen op de begraafplaats aan de Nassaulaan. In aanloop daarnaartoe wordt er op school veel aandacht besteed aan de Tweede Wereldoorlog. “Het is zo belangrijk dat wij deze geschiedenis door blijven en blijven herdenken,” onderstreept meneer Ludo. “Wanneer je op de televisie alle ellende in de wereld ziet, realiseer je hoe fijn het is om in vrede te leven. Maar dat het ook zo weer anders kan zijn.”

Samen met Meneer Ludo ondertekende wethouder Cor van Geel een contract waarin de afspraken rond de adoptie zijn opgenomen. Daaraan voorafgaand had de wethouder mooie woorden voor de leerlingen van de school. “Ik waardeer het heel erg dat jullie school dit op zich genomen heeft. Het is belangrijk dat jullie je indenken dat er in de geschiedenis nog nooit een moment is geweest dat er niet ergens oorlog was. Ook nu is het in veel gebieden in de wereld mis. Vele proberen die situatie te ontvluchten om opnieuw te beginnen in veiligheid en vrede. Jullie helpen daar aan mee door te laten zien dat je geen oorlog meer wilt. Jullie herdenken er ook de mensen mee die meegewerkt hebben om de vrede hier te krijgen.”