Lokale horecaondernemers blijven zoeken naar kansen

STEENBERGEN | DINTELOORD | NIEUW-VOSSEMEER – Er werd een paar weken geleden door het kabinet wel voorzichtig op gehint, maar inmiddels is deze week duidelijk geworden dat de terrassen niet met Pasen opengaan omdat het aantal coronabesmettingen te hoog ligt. Horecaondernemers blijven hierdoor dobberen tussen hoop en vrees, maar maken er ondertussen ieder op hun eigen manier het beste van.

Als je het over genieten van een drankje op het terras hebt, dan denken inwoners van Steenbergen en omstreken al snel aan de Wallevis. Inmiddels is het hotel-restaurant van eigenaar gewisseld en nu omgedoopt tot DOK. Er staat daar een grote verbouwing op stapel die elk moment van start kan gaan. Met een terras dat van 200 m2 naar 650 m2 gaat, hopen zij met smart per 1 mei hun gasten te verwelkomen. “Dan is het ook zaak dat er eindelijk weer wat binnenkomt”, beschrijft ondernemer Johan Bosters de situatie waarin de horeca momenteel verkeert.

“Helaas nog niet bij de Kaai, hopelijk in mei bij DOK”

Hij heeft, samen met Ronald van der Sandt en Ewout van den Berg, ook het Wapen van Steenbergen en Brasserie de Kaai onder zijn hoede. Vooral als het gaat om dat laatste restaurant is het volgens hem spijtig dat de maatregelen niet worden versoepeld. “Dat is een plek waar mensen overdag kunnen lunchen bij mooi weer. Daar staan we ook helemaal klaar voor, dus dat is jammer. Maar het nieuwe terras van DOK gaat de eerste fase van de verbouwing in en kon dus sowieso niet open met Pasen. Meestal is het dan ook nog wel koud op het terras. Het wordt een behoorlijke verbouwing die in verschillende fases zal plaatsvinden. Het wordt een bistro-bar die zich richt op een jong en hip publiek dat vanaf een uur of 16 naar ons loungeterras kan komen.”

“Waarom wij niet en buurgemeenten wel?”

In de tussentijd probeert de horeca met take-away maaltijden en andere creatieve oplossingen overeind te blijven. Maar de bewegingsruimte binnen de regels blijkt beperkt, zo ondervindt ook Robbert-Jan Timmermans, eigenaar van hotel-restaurant Thuis! In Dinteloord. “We waren bezig met allerlei initiatieven in samenwerking met andere restaurants. Fiets- en wandeltochten op zo’n manier dat het geen evenement is, maar een activiteit waar mensen individueel aan kunnen deelnemen. Onderweg pikken ze hapjes op bij de verschillende zaken. Maar hoewel de gemeente eerst wel mogelijkheden zag, mag er uiteindelijk helemaal niks meer. Terwijl mensen dan in buurgemeenten wel zoiets kunnen doen, snap jij dat nog? Maar kom dan met 100 procent compensatie, want zonder hulp van de huurbaas was ik al financieel kapot geweest”, uit Timmermans zijn frustratie.

De Bossche bol van ’t Vosse-ol is een hit

Jack Bosters van ’t Wagenhuis in Nieuw-Vossemeer probeert nog steeds positief te blijven en in kansen te denken. Die zag hij in het verhuren van e-choppers; elektrisch aangedreven bromfietsen die nu te huur zijn bij zijn restaurant. “Het valt in de smaak en het versterkt de recreatieve functie van ons dorp. Natuurlijk zou het straks nog leuker zijn als de mensen na hun ritje door de polder bij ons kunnen neerploffen op het terras. Volgens mij is dat een stuk veiliger georganiseerd dan dat iedereen op een plein gaat zitten.”
De ondernemer, gelukkig grotendeels hersteld van corona, zocht om bezig te blijven ook de samenwerking op met Bakker Bakhuys om een eigen koek te ontwikkelen. “Dat is de Merijntje koek geworden: de Bosschebol van ’t Vosse-ol! Probleem is eigenlijk dat die te lekker is, want mensen komen de volgende dag terug om er nog meer te halen”, besluit hij met een lach.

Foto: Met de verhuur van e-choppers probeert restaurant ’t Wagenhuis aan de gang te blijven.

Foto: Een impressie van het nieuwe loungeterras bij DOK (voorheen Wallevis). De eigenaren hopen dat de coronaregels het toelaten dat per 1 mei het terras open mag.

Foto: Het lege terras van hotel-restaurant Thuis! in Dinteloord biedt een trieste aanblik. Eigenaar Robbert-Jan Timmermans is vooral teleurgesteld dat de nevenactiviteiten die hij probeert te organiseren, niet mogen van de gemeente Steenbergen, terwijl het in buurgemeenten wel kan.


[ door Nicole van de Donk ]Beelden bij dit artikel