Lichte versoepeling van de coronamaatregelen voor vakantiepark of kampeerterrein

REGIO – In de nieuwe noodverordening van de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant die gisteren is ingegaan, staat dat er weer overnacht mag worden op campings en vakantieparken. Maar deze verlichting van de maatregelen is maar voor een deel van de ondernemers reden tot juichen. Het verblijf wordt namelijk alleen toegestaan als de caravan, camper of staanplaats is voorzien van eigen sanitair. Daardoor blijft het gros van de kampeerterreinen nog steeds ontoegankelijk voor recreanten.

“Wij beschouwen het seizoen als afgeschreven”, vertelt Adri van Oudheusden van natuurkampeerterrein de Kreek in Nieuw-Vossemeer. “In het begin was het alleen 1,5 meter uit elkaar op het terrein, toen moest het sanitairblok dicht en daarna helemaal geen overnachtingen meer. Nu mogen wij open voor bijvoorbeeld campers, maar dat is niet ons publiek. Wij moeten het juist hebben van de mensen die op fietsvakantie zijn. Hier is het kamperen met de luxe van de eenvoud. Daarom blijven wij vooralsnog dicht. Misschien verandert er nog wat in de zomer, maar wij hopen op niks want dan kan het niet tegenvallen.”

Geen gezelligheid op de camping

Even verderop in Nieuw-Vossemeer zit Angelique Schreurs van camping Mattenburg vooral te wachten op nieuws over het openen van de horeca. Op haar terrein staan vaste staanplaatsen waar de eigenaren al onder strikte voorwaarden mochten komen. Dus die 1,5 meter afstand houden, geen koffie met elkaar drinken en geen visite ontvangen. “Maar mensen komen hier juist voor de gezelligheid, met als gevolg dat er maar een paar stacaravans bezet zijn. Zo zijn hier een paar gasten uit de randstad die zich hier in de rustige omgeving veiliger voelen dan in de stad.”
Maar voor haar inkomsten is het noodzakelijk dat haar eetcafé en bowlinghut op de camping weer open mogen. “Ik weet gewoon niet waar ik aan toe ben en mis informatie vanuit de overheid. Als ik bijvoorbeeld weet dat ik per 1 juli onder bepaalde voorwaarden weer open mag, kan ik me daar nu op voorbereiden. Al is 1,5 meter afstand bij het eten bij ons erg moeilijk en waarschijnlijk niet rendabel. En dan mag ik maar 2 van mijn 4 bowlingbanen openhouden.”

Verloren jaar

Op camping & wellness de Oudlandse Hoeve aan de Moerstraatseweg ligt alles stil, op een enkele stacaravan na. “Het is rampzalig. En dan hebben wij nog het geluk dat we naast ons terrein wonen en we de kosten laag kunnen houden. Maar normaal gesproken hadden wij vol gezeten met Hemelvaart en nu is alles al weken geleden geschrapt. We hopen dat de maatregelen in juni misschien verder versoepeld worden maar anders is dit een verloren jaar”, zegt eigenaresse Christa Sjoerdsma.

Relaxen aan de Baak kan wel

Waar de boekingen wel binnenkomen is bij camping Buiten aan de Baak, aan de Kruislandsedijk. De camping bestaat nog niet zo lang, maar de eigenaren hebben de onderneming gestart vanuit de filosofie dat de gasten komen om uit te rusten en daarom een luxe, eigen plek moeten hebben. Dus dat er op hun terrein safaritenten met eigen sanitair staan, komt nu perfect uit. “We hadden eigenlijk op 10 mei gerekend, dus het is heel fijn nieuws dat het al eerder kan. We hadden de boekingen in potlood opgeschreven, maar kunnen nu mensen blij maken die bij ons willen komen relaxen. Toevallig is onze pipowagen waar ook overnacht kan worden net klaar, dus dat komt goed uit”, besluit Dagmar Tolenaar van Buiten aan de Baak.

Foto: Overnachten op campings of vakantieparken is weer toegestaan, mits er eigen sanitair beschikbaar is, zoals hier op camping Buiten aan de Baak.

Door: Nicole van de Donk