Lezing over de mysterische geschiedenis van Padmos en Ekelenberg

STEENBERGEN – Prof. dr. Han Leune verzorgt woensdagavond 20 maart in ’t Cromwiel een lezing over de geschiedenis van de Steenbergse landgoederen Ekelenberg en Padmos.

Oud-Steenbergenaar Leune is verbonden aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, als gasthoogleraar sociologie en plaatsvervangend rector magnificus. Hij heeft tal van publicaties op zijn naam staan, onder meer over de historie van Steenbergen, de plaats waar hij opgroeide.

Leune herinnerde zich uit zijn jeugd dat de landgoederen Ekelenberg en Padmos met de nodige mystiek waren omgeven. Zodoende besloot hij enkele jaren geleden onderzoek te gaan doen naar deze oudste delen van Steenbergen, waarvan hij de vroegere eigenaren, bewoners, pachters en ook de werknemers in kaart bracht.

De landgoederen waren in de loop der eeuwen doorgaans in het bezit van vooraanstaande geslachten uit o.a. Antwerpen, Rotterdam en Bergen op Zoom. De familie Van Loon, in Steenbergen welbekend als burgemeesters en van de vroegere suikerfabriek, had beide landgoederen het langst in eigendom. Leune, die de resultaten van zijn ‘bijzondere speurtocht’ vorig jaar te boek stelde, zal tijdens zijn lezing ook ingaan op de geruchtmakende moord op de laatste pachter van de Padmos-boerderij in 1916.

De lezing begint om 20.00 uur, de zaal is vanaf 19.30 uur geopend, en de toegang is gratis.