Afbeelding
zondag 7 oktober 2018, 10:00

Klaproosviaduct bij de Welberg oogst hartverwarmende reacties

WELBERG – Toeterende automobilisten, rinkelende fietsbellen en heel veel duimpjes omhoog vielen de vrijwilligers die afgelopen weekend klaprozen schilderden op het viaduct van de Welberg ten deel. Na twee dagen hard werken, werd al overduidelijk wat het resultaat zou zijn: een vrolijke poort van klaprozen die de overgang tussen het dorp en de stad vele malen aantrekkelijker maakt. De Dorpsraad Welberg initieerde het project met als achterliggende gedachte de vrijheid te vieren die bijna 75 jaar geleden zwaar bevochten werd op de Welberg.

Angelo Somers, voorzitter van de stichting Bevrijdingsmonument Welberg, hecht eraan om de klaproos als symbool in de juiste context te gebruiken. “De bloem wordt in de landen van de Gemenebest gebruikt ter herinnering aan, met name, de Canadese en Britse militairen die vielen bij de beide wereldoorlogen.” Welberg werd in november 1944 bevrijd door het Canadese Algonquin Regiment. Somers beloofde Danny McLeod, een van veteranen, dat er altijd klaprozen zouden bloeien op de Welberg. Een belofte die Somers gestalte deed door op een weiland bij het bevrijdingsmonument aan de Canadezenweg ieder jaar (met wisselend succes) klaprozen te laten zaaien.

Vrolijk karakter

In de vijftien jaar dat de stichting actief is, werd het gedachtegoed steeds meer overgenomen door het hele dorp Welberg. Zo adopteerde de plaatselijke basisschool Pius X het monument en ontwikkelde rond de bevrijding van Welberg een groeiend lesprogramma. De Dorpsraad Welberg zag vorig jaar een uitgelezen kans in de motie die de gemeenteraad van Steenbergen toen aannam om in iedere kern een kunstwerk ter verfraaiing van de entree te realiseren.
Voorzitter van de dorpsraad, Ilja Bos, vertelt: “Met de renovatie van de N259 zou ook het viaduct aangepakt moeten worden. Wij zagen kansen om daar een verbinding te maken met kunst en de bevrijding van Welberg.” Voorop stond dat de entree een vrolijk karakter moest krijgen. “Bij het monument herdenken wij de militairen die hier vielen en ook onze inwoners die omkwamen bij de bevrijding van Welberg. Bij het viaduct willen we de vrijheid vieren en dat gevoel moet je dan ook krijgen wanneer je er onderdoor rijdt.”

‘Goed werk!’

Die missie lijkt nu al een succes. “De reacties zijn zo enthousiast en hartverwarmend. Heel veel mensen komen even kijken om een praatje te maken, auto’s rijden toeterend voorbij, fietsers bellen en wandelaars steken hun duim omhoog of applaudisseren zelfs. Ook de arbeidsmigranten die in Stella Maris wonen roepen ‘Heel mooi!’ en ‘Goed werk!’ in het voorbij gaan. Het bevorderen van de sociale cohesie is een van de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de subsidie van de gemeente en dat is hier op vele fronten geslaagd.“
Is er dan geen enkel punt van kritiek? “Sommige mensen vinden de bloemen te oranje of de vorm wat meer op een viooltje dan op klaproos lijken. Dat mag ook, want kunst is bedoeld om het gesprek los te maken. Bovendien is de verwachting nooit evenredig aan de werkelijkheid, dat maakt het alleen maar spannender.”

Een euro

De grootste vrees onder het publiek is dat het kunstwerk binnen de kortste keren beklad wordt door vandalen. “Wanneer we een euro hadden gekregen voor iedere keer dat iemand het woord graffiti noemde, hadden we geen subsidie nodig gehad om het kunstwerk te realiseren. Wanneer je altijd uitgaat van het slechtste, gebeurt er nooit wat. We hopen dat iedereen respect heeft voor de gedachte achter het kunstwerk en het vele werk van de vrijwilligers. Voor de zekerheid heeft het viaduct een speciale anti-graffitilaag gekregen,” knipoogt Bos.

Deurschildje

Wie zich verbonden voelt met het project en dit wil steunen kan bij de Dorpsraad Welberg een emaillen deurschildje bestellen met daarop een klaproos. Dankzij een subsidie van het Prins Bernhard Cultuurfonds worden deze verkocht voor een sterk gereduceerde prijs van € 12,50. Bestellen kan via info@dorpsraadwelberg.nl of via een persoonlijk bericht op de Facebookpagina Dorpsraad Welberg. Bellen kan ook via (0167) 567312.

Door: Dasja Abresch

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant