Kids komen in actie met Sjors Sportief en Creatief 

STEENBERGEN – Met een kort en krachtig spelletje strandbal-volley hielpen de leerlingen van basisschool Gummarus uit Steenbergen het project Sjors Sportief en Creatief op weg. Voor het derde achtereenvolgende jaar geeft de gemeente Steenbergen met dit project aandacht aan de beleving van sport en cultuur voor kinderen.

Na basisschool Merijntje in Nieuw-Vossemeer en De Regenboog in Dinteloord was het dit keer de beurt aan de Steenbergse Gummarus om ‘de Sjors-en’ uit de startblokken te helpen. “Na twee keer een wat kleinere school, wilden we nu wel eens naar een wat grotere,” aldus sportcoach Ivo Boluyt. De grootste school van de gemeente Steenbergen zelfs, want met 390 Leerlingen gaat de Gummarus momenteel aan kop in het leerlingenklassement. 
Gluren bij de buren
Bij de gebroeders Sjors hoort een boekje, de website www.sjorssportief.nl en nu zelfs ook een app waarop jongeren alle clubs en organisaties kunnen vinden. De kids kunnen zich inschrijven om te proeven aan hobby’s die zij anders misschien niet zo snel zouden proberen. Om daarin een compleet aanbod te bieden, hoort gluren bij de buren ook tot de mogelijkheden. Freerunnen in Oud-Gastel bijvoorbeeld of handballen in Heerle. “Een goede zaak,” zo meent Wietse Visser, directeur van de Gummarus. “Met name voor wat betreft de teamsporten heeft de directe omgeving het nodige te bieden. Veel kinderen gaan iedere week naar Bergen op Zoom of Roosendaal om te hockeyen bijvoorbeeld. In Oud-Gastel is er een prachtige korfbalvereniging en zo zijn er nog wel meer voorbeelden. Het zou helemaal mooi zijn wanneer verenigingen kans zagen om een dependance in Steenbergen op te richten.” 

Beleef de boerderij
Wethouder Esther Prent verzorgde namens het gemeentebestuur de aftrap en deed dit door een boekje te overhandigen aan twee leerlingen van de school: Amber de Weert en Juliano Braun. Net als alle kinderen kunnen zij de komende maanden kiezen uit een indrukwekkend menu aan activiteiten variërend van archeologie tot atletiek en van karate tot kookles. Nieuw in het assortiment zijn de dagen waarop de kinderen landbouwbedrijven in de gemeente kunnen bezoeken. Dit maakt onderdeel uit van het educatieve programma ‘Beleef de Boerderij’ van de land- en tuinbouworganisatie ZLTO. Ook sportieve activiteiten zoals skiën en SUP-pen (Stand Up Paddling) maken deel uit van het assortiment van 2019. 
Volwassen
De wethouder hoopt dat Sjors Sportief en Creatief een lang leven beschoren zijn. “Ze zijn niet alleen leuk, maar ze zijn ook belangrijk. Kinderen die op de basisschool een sport beoefenden, pakken daar in hun volwassen leven vaak weer op terug. Hetzelfde geldt voor het bespelen van een muziekinstrument of het hebben van een hobby. Daar vaart een mens wel bij, zowel fysiek als mentaal.“

Laagdrempelig

Volgens Prent is juist die variatie wat het project zo leuk maakt: “De kracht van Sjors Sportief en Creatief schuilt in het feit dat kinderen alles vrijblijvend kunnen proberen op een laagdrempelige manier. Niet alleen qua sport, maar ook op cultureel vlak. Neem bijvoorbeeld de voorleesspeurtocht in Steenbergen of de activiteiten van In4outdoor in Nieuw-Vossemeer.” 

#sjorssteenbergen
Voor meer informatie over Sjors Sportief en Creatief staat de app Sjors Sportief/Creatief en de website www.ssnb.nl/steenbergen ter beschikking, al is die momenteel nog wel ‘onder constructie’. “Maar het boekje blijft het handigst,” zo vindt Prent. “Wanneer je daar doorheen bladert, kom je vanzelf alles tegen. De sport- en cultuuractiviteiten staat kris kras door elkaar dus je komt alles tegen.” De wethouder roept alle kinderen op om via   #sjorssteenbergen op Instagram of Facebook te laten weten of zien hoe zij de activiteiten beleefd hebben.

Leergeld
Om alle kinderen de gelegenheid te geven deel te nemen aan sportieve culturele activiteiten neemt de gemeente Steenbergen deel aan de stichting leergeld. Via de website www.leergeld.nl staat meer informatie en een aanmeldformulier.