Jubileumfeest Buitelstee op losse schroeven vanwege ontbrekende vergunning

DINTELOORD – Er is weer een evenement dat mogelijk geen doorgang kan vinden vanwege de vergunning die niet tijdig door de gemeente kan worden afgegeven. Op 13 november staat er een feest in sporthal de Buitelstee gepland ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de sporthal en 15 jaar sportcafé. Maar organisatoren Hans en Maartje Bolluijt werden gisteren onaangenaam verrast door de gemeente met de mededeling dat het te kort dag is om de vergunning te verlenen. De PvdA heeft vanochtend direct vragen gesteld aan het college en inmiddels heeft wethouder Willy Knop al een gesprek gehad in de Buitelstee.

“We vinden dit natuurlijk ook een hele vervelende situatie. Daarom heeft wethouder Knop afgesproken om samen met de organisatoren alles op alles te zetten om het toch voor elkaar te krijgen. Er ontbreken nog wat documenten en omdat het een groot evenement is, moet het nog langs de brandweer en politie, maar dit gaan we met spoed doen”, aldus communicatiemedewerker Astrid Potters. 

Verschil tussen groot en klein evenement

De crux zit ‘m in het verschil tussen een vergunning voor een klein of groot evenement. Vanaf februari zijn er gesprekken geweest tussen de gemeente en organisatie. Eerst was het evenement gepland op 10 april, maar vanwege de toen geldende coronamaatregelen is dit na onderling overleg verplaatst naar 13 november aanstaande. “Na de corona-persconferentie in september is er een vergunning voor een klein evenement aangevraagd. Op 4 oktober kreeg ik een telefoontje van de gemeente dat een vergunning voor een groot evenement noodzakelijk was. Die heb ik dezelfde dag nog aangevraagd. En vervolgens werd ik gisteren gebeld dat het te kort dag is om die nog af te geven. Ik stond perplex”, aldus Hans Bolluijt.

Organisator: “Tot 23:00 uur vind ik niet mogelijk voor dansfeest”

De uitbater van de sporthal en bijbehorend café werd vervolgens nog wel een alternatief geboden: om 23:00 uur, als de vergunning voor het kleine evenement afloopt, de bezoekers verplaatsen naar het sportcafé, dat wel een vergunning tot middernacht heeft. “Dat zie ik niet zitten. Iedereen naar die kleinere ruimte laten gaan brengt een extra coronarisico met zich mee. Bovendien was een dansfeest tot 00:00 uur al krap, maar nog korter is niet rendabel. Het leverde sowieso geen geld op, maar moet ook geen kosten met zich meebrengen. Dus heb ik de knoop doorgehakt en alles afgezegd.”

PvdA stelt vragen

Nadir Baali van de PvdA wil weten hoe dit kon gebeuren en stelde dus ook de vraag of het toch niet mogelijk is om alsnog een vergunning voor het feest in de sporthal af te geven. “Zeker omdat dit krap een halve week na het grote debat in de raad over vergunningen gebeurt. Bent u nog steeds van mening dat het probleem niet structureel is?”

VVD: “Er wordt gewoon op de oude voet verder gegaan. Wij zijn echt geschokt”

De fractie van VVD laat weten dat er vragen gesteld zijn aan het college van b en w. De partij is hierop nu extra gespitst omdat het initiatief nam voor een interpellatie debat op 30 september jl. “Nu blijkt men gewoon op de oude voet door te gaan, ondanks toegezegde verbeteringen. Wij zijn daarom echt geschokt”, aldus Rob Rijshouwer. De VVD-fractie vraagt zich af hoe er sprake kan zijn van tijdgebrek als reeds in februari bekend was dat dit evenement zou plaatsvinden. “Bent u nog steeds van mening dat er hier plaats is van ‘enkele incidenten’? En vindt u dat de toegezegde maatregelen na het zoveelste debacle voldoende zijn. Staat u nog steeds op het standpunt dat u de stelling van de VVD dat ‘het vertrouwen in de overheid is geschaad?”, zo vraagt de VVD fractie aan het college.

Door: Nicole van de Donk – Foto: De Buitelstee Dinteloord ©