Jongeren stemden anders vanwege corona: bewuste keuze voor partijen die opkomen voor belangen van jongeren

DINTELOORD – Met de gezellige uitstraling van twee zussen tijdens een dagje shoppen, stapten Jasmine (19) en Darina (22) van Est afgelopen dinsdag het stembureau binnen. Klaar om het bolletje van de kandidaat van hun keuze rood te kleuren. Een democratische plicht, maar ook een aangename afwisseling van de dagelijkse sleur van de coronamaatschappij.

De zussen studeren allebei. Jasmine zit in het tweede jaar van de Associate Degree Academy in Roosendaal en Darina is begonnen aan de Tilburg University. “Ik mocht nog af en toe naar school,” vertelt Jasmine, “maar mijn zus is nog helemaal niet in Tilburg geweest.”

Het is voor de meiden aanleiding om anders te stemmen dan dat zij normaal zouden doen. “Er moet iets gebeuren,” benadrukt Jasmine. “Veel ouderen schijnen te denken dat het de jongeren alleen maar te doen is om uitgaan en feesten, maar dat is helemaal niet zo. We willen gewoon weer naar school. Ik stem bewust op een partij die oog heeft voor die belangen van de jongeren.”

Niet stemmen, niet klagen

Zus Darina sluit zich er volmondig bij aan. Voor haar is het de tweede keer dat zij haar stem uit mag brengen voor de Tweede Kamer. Een belangrijk moment: “Als je niet stemt, dan moet je niet klagen ook.” Een sentiment dat volgens haar door veel van haar leeftijdsgenoten wordt gedeeld. Ze snakt naar de dag dat ze voor het eerst naar college kan in Tilburg. “Online les kan nooit een vervanger zijn voor persoonlijk contact. Bovendien wil ik ook mijn studiegenoten wel eens in levende lijve ontmoeten in plaats van via een scherm.”

Vergoeding

Ook achter de spatschermen op de bureaus van de medewerkers van het stembureau zijn jonge gezichten te zien. De 19-jarige Biologie-student Bas Eversdijk uit Steenbergen besloot van de coronanood een deugd te maken en meldde zich aan als vrijwilliger. Nota bene voor de eerste verkiezingen waar hij actief een stem voor uit mocht brengen. “Het leek me leuk om te zien hoe dat in zijn werk gaat. Bovendien krijg je er een vergoeding voor en die kan ik goed gebruiken.” Bas is dit jaar begonnen aan de Universiteit van Utrecht en zou ook op kamers gaan. Dat heeft hij maar even uitgesteld totdat hij weer gewoon naar school mag.

Voor collega-stembureaumedewerker Peter Pasmans is het eveneens de eerste keer als vrijwilliger op het stembureau. “Ik ben recentelijk met vervroegd pensioen gegaan.. Ik was conrector op het Jan Tinbergen College in Roosendaal. Ik vind het interessant om dit te doen en bovendien, ook voor gepensioneerden valt er momenteel weinig te beleven.”

Tweede Kamer

Kruislander Roel de Jongh heeft een bijzondere reden om zich aan te melden. “Ik werk sinds kort bij de Tweede Kamer. Het is leuk werk, al heb ik door corona nog lang niet al mijn collega’s kunnen ontmoeten. Iedereen die voor de Tweede Kamer werkt, krijgt de kans om allerlei trainingen te volgen die met besturen en politiek te maken hebben. Het leek me nu leuk om te zien hoe de Tweede Kamerverkiezingen op gemeenteniveau werken.”

Geen onnodige risico’s

Als ambtenaar van de gemeente Steenbergen heeft Kees Kerstens de schone taak om voorzitter van het stembureau te zijn. Althans op de tweede dag dat het stembureau in het Dinteloordse dorpshuis open is voor, met name, de kwetsbare doelgroepen. Hij merkt dat de extra openstelling aan een behoefte voldoet. “Gedurende de hele dag druppelen er mensen binnen. Het is geen gekkenhuis, maar ik denk dat veel mensen het wel prettig vinden dat de mogelijkheid er is.“ Dat wordt bevestigd door het echtpaar Geijlings uit Dinteloord:  “We nemen geen onnodige risico’s, maar stemmen moet,” aldus meneer Geijlings. Alle verkiezingen die plaatsvonden tijdens de 42 jaar dat zij getrouwd zijn, gingen de echtelieden samen naar het stembureau. “Stemmen hoort erbij. Anders verspeel je je recht om mee te praten.”

Foto’s: Darina en Jasmine van Est hebben net hun stem uitgebracht op de partij en de kandidaat van hun keuze. Zij hebben daarbij bewust gekozen voor een partij die rekening houdt met belangen van jongeren.

En: De Tweede Kamerverkiezingen zorgden voor de eerste activiteit sinds maanden in het Dorpshuis Dinteloord. Al moesten de bezoekers er wel via de voordeur in en zo snel mogelijk via de achterdeur weer uit.


[ door Dasja Abresch © Steenbergse Courant ]

Beelden bij dit artikel