Jongeren SDW gaan weg uit Welbergs klooster

WELBERG – De precieze datum is nog niet bekend, maar dat SDW het voormalige klooster aan de Kapelaan Kockstraat gaat verlaten, staat vast. Op dit moment wonen er in het pand dertien kinderen en jongeren tot 18 jaar met een verstandelijke beperking. Zij verhuizen op termijn naar een locatie aan De Beeklaan in Halsteren. Op dit terrein is nu nog psychiatrisch centrum De Viersprong gevestigd.

Reden voor SDW om uit te zien naar een andere vestiging, is volgens een woordvoerster van de organisatie dat de locatie op de Welberg ‘functioneel verouderd’ is. ,,Daarnaast is vanwege de kleinschalige insteek met slechts dertien cliënten de woonlocatie niet langer rendabel door de veranderingen in de zorg. Vandaar dat gekozen is voor verhuizing naar een te renoveren pand aan de Beeklaan in Halsteren, waar een toekomstbestendige woonlocatie gerealiseerd kan worden.”

Zusters Franciscanessen

Wanneer de verhuizing plaatsvindt, kan de woordvoerster op dit moment nog niet zeggen. Woningstichting Stadlander, eigenaar van het pand aan de Kapelaan Kockstraat, laat desgevraagd weten al wel in gesprek te zijn met een potentiële nieuwe huurder voor het vroegere klooster, dat in 1929 werd gebouwd voor de zusters Franciscanessen.

In 1994 verliet de laatste – zuster Monique, toenmalig hoofd van naastgelegen basisschool Pius X – het gebouw. Dat kwam vervolgens in particuliere handen terecht. Later werd het pand aangekocht door Stadlander, met sinds 2010 SDW als huurder.