Jonge meesters exposeren in bibliotheek

STEENBERGEN – De Steenbergse bibliotheek herbergt op dit moment een kunstcollectie waar het Rijksmuseum jaloers op is. De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn, Amandelbloesem van Vincent van Gogh, Philistines van Michel Basquiat en vele andere grote werken vormden de bron van inspiratie voor de expositie ‘Meesterwerken’.  De meesterkunstenaars zijn in dit geval leerlingen van basisscholen De Nieuwe Veste, Groen van Prinsterer, Maria Regina, Merijntje, De Regeboog en Gummarus.

Zoals  ‘’t heurt’ opende een VIP de expositie en dat was wethouder Esther Prent. Zij gaf de kinderen een grote pluim voor de kunstwerken en raadde hen aan het creatieve pad te blijven volgen. “De kunstenaar Keith Haring begon al op 9-jarige leeftijd met tekenen en schilderen en juist die leeftijd is volgens hem van belang. Volgens hem zien kinderen namelijk dingen die grote mensen niet meer kunnen zien.”
Als symbolische openingshandeling mocht zij als eerste in het gastenboek van de expositie schrijven. Dat deed de wethouder met plezier en verve.

Lokaal beroemd

Op iedere deelnemende school werden de leerlingen van groep 6, 7 en 8 uitgedaagd om met een bekend werk van een beroemde kunstenaar als basis, een eigen kunstwerk te maken. Zij werden daarbij geholpen door de lokaal beroemde kunstenaars Wouter Goudswaard, Isabella Raemaekers, Will Gorissen, IWAZ en Angela Hagenaars. Laatstgenoemde is tevens leerkracht op de Nieuwe Veste. “Bij aanvang heb ik de kinderen aan de hand van korte filmpjes het een en ander verteld over de kunstenaar. Vervolgens heb ik ze heel goed laten kijken naar het uitgekozen schilderij, wat bij ons Philistines van Jean Michel Basquiat was.”

Buiten gebaande paden

Het resultaat van het project is een expositie van verbazingwekkend hoog gehalte. Niet alleen qua uitvoering, maar ook de wijze waarop de kinderen de gedachte achter het kunstwerk vertaald hebben naar hun eigen tijd is verfrissend. “Dat is de kracht van dit project,” vertelt Hagenaars. “De kinderen leren met hun gedachten over hun eigen grenzen te gaan. Wanneer je vrij bent in je hoofd, kun je meer dan je zelf denkt dat je kunt. Zo leren zij buiten de gebaande paden te denken. Dat is precies wat de hedendaagse samenleving van ze vraagt.”
De leerkracht/kunstenaar kijkt met plezier terug op het proces. “De kinderen hebben heel hard gewerkt. Met veel enthousiasme, gedreven en inspireren, ook naar elkaar toe.”
De expositie is nog tot en met 21 juni te bezoeken tijdens de openingstijden van de bibliotheek, woensdag tot en met vrijdag van 13.30 tot 17.30 en zaterdag van 10.00 tot 13.00. Daarnaast is er een kunstetalage in het voormalige pand van Lakeside aan de Kaaistraat en op iedere deelnemende school.

Door: Dasja Abresch