Jeroen Bouwens nieuwe Jan Oorlog in Strienestadse leutfemilie

STEENBERGEN – De 45-jarige geboren en getogen Steenbergenaar Jeroen Bouwens is vanavond uit de boerenkool tevoorschijn gekomen als nieuwe Jan Oorlog van Strienestad. De ‘jongste’ telg in het gevolg van Prins Strienius V werd door alle bietboeren en meerminnen meteen opgenomen in de grote leutfamilie van ’t Gèèfste Plekske aon de Vliet, waar carnaval 2017 dan ook gevierd wordt onder het motto: ’t Zit bij òòns de femilie!

Voordat Prins Strienius V (Dennis Vermeulen) het nieuwe motto bekendmaakte, ging voor Jeroen Bouwens een langgekoesterde wens in vervulling. In zijn nieuwe hoedanigheid werd hij bij het Leutpeleis in de Kaaistraat geboren. Een ‘bevalling’ waarvan alle bietboeren en meerminnen die de 11/11-viering bezochten getuige konden zijn. 

Het ‘pliessiepak’ bleek hem als gegoten te zitten en zeker niet onbekend, want zijn zoontje Joey was in 2014 en 2015 Jantje Oorlog in het jeugdgevolg. Zodoende raakte vader Jeroen als medewerker bij de Stichting Karnaval Steenbergen betrokken.

De nieuwe Jan Oorlog kreeg ‘de leut’ bovendien met de paplepel ingegoten. Nadat hij zelf, in 1979/1980, jeugdnarreke was, werden zijn ouders fanatieke medewerkers van de SKS. Opa Van der Zande stond nota bene mede aan de wieg van het Strienestadse carnavalsfeest. Het bestelbusje van de vroegere groenteboer deed in 1960 dienst als allereerste prinsenwagen. En z’n ome Peet was ook al eens Jan Oorlog.

Jeroen – getrouwd met Marielle en vader van de tweeling Joey en Elise – heeft het dus zeker van geen vreemde, komt zogezegd uit een goei nest, en dat past allemaal mooi bij het nieuwe motto, ’t Zit bij òòns in de femilie!

De stamboom van Prins Strienius V bestaat dit jaar, naast Jan Oorlog Jeroen Bouwens, uit de inmiddels vertrouwde gezichten van Nar Boowke (Leander Lebeau), Deftige Flodder Coen Embregts en Mussenkoning Martin den Broeder.

Onder aanvoering van de nieuwe ‘leutpliessie’ legden zij met alle feestgangers – volgens een goede familietraditie – de leuteed af bij het beeldje van de bietboer en de meermin op het Strieniusplein.