Jaaroverzicht – September 2015

Tot en met 6 januari blikt KijkopSteenbergen.nl nog even terug op 2015. Vandaag de maand september van het afgelopen jaar.

 • ‘Samen op avontuur’ is de nieuwe lijfspreuk op basisschool Merijntje in Nieuw-Vossemeer, zo wordt bij de opening van het nieuwe schooljaar bekendgemaakt.
 • Rijdende Rechter Mr. Frank Visser komt opnames maken in Nieuw-Vossemeer, teneinde een conflict tussen de buren els Kumutat, Theo van Tilburg en het echtpaar Buijs te beslechten.
 • De tweede editie van Muza aan de Haven, anders gezegd de 62ste editie van de Dinteloordse Muzafeesten, trekt veel publiek naar de havenkom van het dorp.
 • Peuterspeelzaal Jip en Janneke is verhuisd van basisschool De Regenboog naar de vestiging van Zo Kinderopvang in Roosendaal.
 • Naar aanleiding van een motie in de raad, hebben de Stadsraad Steenbergen en de plaatselijke ondernemersverenigingen – in samenwerking met de gemeente – een werkgroep opgericht die gaat proberen om nog komende winter een ijsbaan te realiseren op de Markt. Voor het evenement zijn vele tienduizenden euro’s sponsorgeld nodig.
 • Wethouder Cor van Geel opent de nieuwe ambulancepost aan de Noordlangeweg in Dinteloord, die voor kortere aanrijtijden in onze omgeving moet zorgen.
 • Criminelen slaan hun slag in de Nieuw-Vossemeerse Joannes de Doperkerk, waar zij de kluizen openslijpen en kostbare bezittingen van de parochiekern stelen. De politie achterhaalt al vrij snel twee van de daders, in Waalwijk en Loon op Zand. Bij huiszoekingen komt een stralenmonstrans, één van de gestolen goederen, tevoorschijn. De rest van de buit blijft spoorloos.
 • Team Ruben uit Dinteloord doet mee aan de Ride4Kids in de Pyreneeën, t.b.v. kinderen die lijden aan een stofwisselingsziekte, zoals de kleine Ruben Kraan.
 • Vospop treft het wederom niet met de weersomstandigheden, waardoor de publieke belangstelling voor de zogenoemde ‘Storm Revenge’ tegenvalt.
 • Op 89-jarige overlijdt erelid Jan Jonkers van vv Steenbergen, waar hij zich al op z’n elfde bij aansloot, om later o.a. actief te blijven als bestuurslid, secretaris en ‘uitgever’ van clubblad De Blauwwitter. Ook schreef hij jarenlang artikelen over de prestaties van het eerste elftal t.b.v. de Steenbergse Courant.
 • Opnieuw succes voor het viertal van Stal Blankespoor uit Welberg. Ditmaal verovert het team zilver bij de kür op muziek van de Hippiade, oftewel het Nederlands kampioenschap.
 • De klachten over de volledige afsluiting van de N257 ter hoogte van de Kade en de Zeelandweg Oost zijn niet van de lucht. De bereikbaar van Steenbergen laat dan ook ernstig te wensen over. Sluipverkeer in de polder neemt fors toe en winkeliers zien hun omzet dalen. Overleg tussen het lokale bedrijfsleven en de gemeente leidt niet tot het door de ondernemers gewenste resultaat. De weg is en blijft dicht zolang eraan gewerkt wordt, dit in verband met de veiligheid.
 • ‘Samen maken we de wereld’ is de nieuwe slogan van de Gummarusschool, zo wordt bekendgemaakt bij de officiële opening van het schooljaar op de basisschool in Steenbergen-Zuid.
 • Het Gerechtshof in Den Bosch concludeert dat de leden van de functioneringscommissie van Saskia Bolten hun geheimhoudingsplicht niet hebben geschonden toen zij de rest van de raad in kennis stelden van hun bevindingen. PvdA-raadslid Willem van den Berge vond van wel en liet de kwestie daarom juridisch onderzoeken.
 • Wim en Cor van Vlimmeren-van Wesel in Steenbergen vieren hun zestigjarige bruiloft.
 • De Kakelbond, een speciale appeltaart uit de keuken van Zorghoeve Kakelbont, wordt officieel erkend als streekproduct.
 • Op basisschool De Nieuwe Veste in Steenbergen nemen juf Hermien Methorst en conciërge Ger de Leeuw afscheid.
 • Het nieuws dat Woningstichting Dinteloord vijf woningen beschikbaar wil gaan stellen voor de huisvesting van statushouders – asielzoekers met een verblijfsvergunning – leidt tot vele, voornamelijk negatieve en verontwaardigde reacties op de Facebookpagina van KijkopSteenbergen.nl. ‘We kunnen onze ogen niet sluiten voor een humaan probleem’, stelt WSD-directeur Noud Smulders.
 • Het succes van KijkopSteenbergen.nl – ontwikkeld door Vermeulen Steenbergen, tevens uitgever van de Steenbergse Courant – blijft niet onopgemerkt en krijgt navolging in Bergen op Zoom, Tholen, Woensdrecht, Roosendaal, Moerdijk, Rucphen en de Bommelerwaard.
 • Woningstichting Dinteloord rondt op feestelijke wijze het herstructureringsproject af waarbij sinds de jaren negentig in totaal 140 nieuwe woningen werden gerealiseerd en waarmee een bedrag van 20 miljoen euro was gemoeid.
 • Diomedon kan haar accommodatie op het sportpark in Steenbergen eindelijk gaan uitbreiden, na de plaatsing van een aantal units, die voorheen dienst deden bij de Zonnebergschool in Kruisland.
 • Als ‘laatste in de rij’ beschikt nu ook SC Kruisland over een kunstgrasveld. Wethouder Cors Zijlmans verricht de officiële eerste aftrap, waarna SC Kruisland 1 met 3-2 de derby tegen vv Steenbergen 1 wint.
 • De gemeenteraad draagt, op advies van de vertrouwenscommissie, de 53-jarige Ruud van den Belt uit Geertruidenberg voor als nieuwe burgemeester. ‘Hij past perfect bij onze gemeenschap’, voorspelt voorzitter Wilma Baartmans van vertrouwenscommissie, die de sollicitatiegesprekken voerde. Op de vacature kwamen 28 brieven binnen.
 • Na een uitgebreide politieke discussie en excuses van wethouder Cor van Geel, besluit een raadsmeerderheid andermaal de financiële malaise bij de Stichting Peuterspeelzalen Steenbergen weg te poetsen, in de hoop en het vertrouwen dat de organisatie nu daadwerkelijk een gezonde toekomst tegemoet gaat. Directeur Paul Korzilius van SPS haalt opgelucht adem. ‘Het failliet van het peuterspeelzaalwerk zou het failliet van onze samenleving zijn’, vindt hij.
 • Burgemeester Vos maakt bekend dat het gemeentebestuur middels een beeldvormende vergadering de mening van de bevolking wil gaan peilen over de mogelijke opvang van vluchtelingen in Steenbergen. Als enige, geschikte locatie voor eventueel een asielzoekerscentrum wordt de braakliggende grond op Buiten de Veste, naast de brede school aangemerkt. Vooral op social media barst de discussie onmiddellijk in alle hevigheid los, waarbij de tegenstanders de boventoon voeren en binnen de kortste keren twee actiegroepen ontstaan: ‘Geen Azc in Steenbergen’ en ‘Steenbergen in verzet!’ Laatstgenoemde organisatie is een initiatief van AZC Alert, onder aanvoering van Nieuw-Vossemeerder Sander Booij.