Honderden dansers strijden om Stonemountains Cup

STEENBERGEN – De sporthal van ’t Cromwiel krijgt zondag 17 mei het cachet van een balzaal, waar honderden dansers dan voor het eerst strijden om de Stonemountains Cup en rondom de 250 vierkante meter grote dansvloer vijf- tot zeshonderd bezoekers de wedstrijden gade zullen slaan.

Het evenement is een initiatief van Patrick Lagas van de Steenbergse dansschool Brouwersgast, die met de Stonemountains Cup vooral wil bereiken dat dansparen van alle verschillende bonden het tegen elkaar kunnen opnemen, want dat gebeurt in de praktijk niet zo vaak. Lagas organiseert de Stonemountains Cup dan ook zelfstandig, juist met de bedoeling dat alles samenkomt. Hij verwacht uiteindelijk zo’n 120 unieke dansparen, waarvan een deel aan meerdere disciplines meedoet en de grote meerderheid zich al heeft aangemeld.

Internationaal deelnemersveld en jurypanel

De deelnemers zijn afkomstig uit Nederland, België, Luxemburg, Duitsland en Engeland en ook de jury is internationaal getint, met leden uit Nederland, België, Duitsland en zelfs Amerika.

Zowel in het ballroom- (Engelse wals, Weense wals, quickstep, slow foxtrot en tango) als het Latindansen (chacha, samba, rumba, paso doble en jive) zijn er bij Stonemountains Cup categorieën voor pre-amateurs, oftewel beginnende wedstrijdparen in twee klassen (A en B), amateurs in vier klassen (C, B, A en masterclass) en senioren in vier klassen (v.a. 35 jaar, v.a. 45 jaar, v.a. 55 jaar en v.a. 65 jaar). Ook rolstoeldansers komen aan bod bij het dansspektakel, ook weer in diverse categorieën, afhankelijk van de beperkingen.

Finales met muziek van live-orkest

,,Een zeer gevarieerd gezelschap,’’ weet Patrick Lagas, die hoopt dat er op 17 mei een nieuwe traditie wordt geboren. ,,Dit wordt met afstand de grootste danswedstrijd die ooit in Steenbergen heeft plaatsgevonden.’’ De Stonemountains Cup is bovendien één van de eerste open danswedstrijden in Nederland, waarbij de finales – 28 in getal – worden begeleid door een live-orkest, te weten de Superpianoshow. Bij alle voorrondes draait de organisator zelf de muziek, in samenwerking met JW Sound uit Steenbergen. Danssport Daas, zeer vertrouwd met het organiseren van grote danswedstrijden, zorgt voor de vloer en de professionele verlichting in de sporthal, die er onherkenbaar uit zal zien tijdens de Stonemountains Cup, compleet met een extra tribune en zitjes voor de deelnemers en de toeschouwers. Ook zijn er nog standhouders aanwezig met dansgerelateerde artikelen, zoals jurken, schoenen en sieraden. De theaterzaal van ’t Cromwiel wordt gebruikt als indansruimte.

Chacha Cup

Hoewel het programma al zeker van 10.00 tot 18.30 uur duurt en uiteraard wordt afgesloten met een grote prijsuitreiking, grijpt Lagast de gelegenheid tevens aan voor een demonstratiewedstrijd van dertig à veertig koppels die hebben meegedaan aan de Chacha Cup voor basisscholen in de gemeente Steenbergen. In het kader van lichamelijke opvoeding, kregen ruim 800 leerlingen uit de groepen 6, 7 en 8 eerder dit jaar dansles; een project van de Steenbergse dansschool in samenwerking met de sportcoaches van de gemeente, dat in de toekomst waarschijnlijk verder wordt uitgebreid.

Aanmelden is nog mogelijk

Op zondag 17 mei komen sowieso de nummers 1, 2 en 3 van de verschillende groepen in actie, andere kinderen krijgen via hun school de mogelijkheid om zich op te geven.

Aanmelden voor de diverse disciplines van de Stonemountains Cup zelf is nog mogelijk tot uiterlijk 13 mei via inschrijvenstonemountainscup@gmail.com. Voor nadere informatie: infostonemountainscup@gmail.com

Publiek is heel de dag van harte welkom, de entreeprijs bedraagt 5 euro p.p.

Foto: Patrick Lagast zet met één van de wedstrijdparen – Mario en Ellen Egthuijsen uit Hoogerheide – van dansschool Brouwersgast de puntjes op de i voor de Stonemountains Cup.

Foto John Nijssen©KijkopSteenbergen.nl