Het wordt druk achter de ramen: Heel Steenbergen gaat op Berenjacht

STEENBERGEN – Heb je er eenmaal één gezien, dan zie je ze ineens overal. Beren. Overal beren. Spiksplinternieuwe beren, mottige beren met een verhaal, kleine beren, grote beren. Vanachter tientallen, misschien wel honderden, ramen in de hele gemeente Steenbergen staren ze naar buiten. Alsof ze de straten afspeuren naar kinderen die naar hen op jacht zijn. Lang hoeven ze niet te wachten, want tal van gezinnen maken momenteel van de dagelijkse wandeling een Berenjacht.
De rage is jaren geleden begonnen in Australië, naar aanleiding van het boek ‘We gaan op berenjacht’, geschreven in 1995 door Michael Rosen en Helen Oxenbury. Het prentenboek gaat over een vader die met zijn kinderen op ‘berenjacht’ gaat. Onderweg moeten zij allerlei obstakels overwinnen en avonturen beleven. Via het Verenigd Koninkrijk en België is de jacht Nederland binnengekomen. Niet verwonderlijk dat dit tijdens de corona-crisis gebeurt, want met name ouders van jonge kinderen zijn op zoek zijn naar veilige manieren om de buitenspeeltijd door te komen.

Kaartje in de bus

Het is ook voor de bazen van de beren leuk om de kinderen voorbij te zien komen en vol enthousiasme naar weer een gespotte beer te zwaaien. Sommige jagers nemen zelfs de moeite om bij een berenhuis een kaartje in de bus te stoppen om te laten zien dat Bruin in beeld was. Een klein gebaar dat enorm gewaardeerd wordt.
Natuurlijk moeten bij de berenjacht wel de regels van de RIVM in acht genomen worden. Dus niet met grote groepen op pad en 1,5 meter uit elkaar blijven.

Wit shirt met rood hart

Het wordt inmiddels steeds drukker achter de ramen van de huishoudens in de gemeente Steenbergen. Veel mensen doen bijvoorbeeld mee met de ‘Hart voor iedereen, door iedereen actie’ van de 6-jarige Naomi Kool.
Om alle mensen in de zorg te steunen, roepen de verenigingen van artsen, verloskundigen, tandartsen en fysiotherapeuten gezamenlijk Nederlanders op om een wit shirt met een rood hart achter de ramen te hangen. Het symboliseert de witte zorgjas met een groot rood hart dat voor hen klopt en laat zien dat we aan hen denken.
Inmiddels is op social media al een groot aantal shirts en persoonlijke steunbetuigingen met #mijnhartvoordezorg te vinden. Ook in onze gemeente verschijnen ze al met regelmaat, onder meer aan de balkons van de seniorenflats aan de Molenweg in Steenbergen.

Regenboogposters

Via kinderkrant Kidsweek is er een oproep gedaan om regenboogposters te maken en die achter het raam te hangen. Deze actie is overgewaaid uit Italië. Kinderen wordt gevraagd een poster met een regenboog te kleuren en daar een bemoedigend tekstje bij te zetten. Bijvoorbeeld ‘Hou vol’ of ‘Het komt goed’ of gewoon ‘Ik hou van jou’. Iedereen die voorbij loopt, krijgt daar een warm gevoel bij.

Samen Sterk

Buiten al deze gedeelde acties zijn er ook nog tal van particulieren die vanachter hun raam een hart onder de riem steken. Bijvoorbeeld de bewoners van het Thomashuis Welberg die met grote gekleurde letters de woorden ‘Samen Sterk’ achter de dakkapel hebben geplakt.

Heeft u zelf een leuke actie bedacht of iets bijzonders gespot wat leuk is om te delen met de lezers van de Steenbergse Courant en KijkOpSteenbergen.nl? Geef het door aan de redactie via redactie@steenbergsecourant.nl.

Door: Dasja Abresch