Het Pompke al vijftig jaar een begrip in Kruisland

KRUISLAND – Elke week ploft er bij de inwoners van Kruisland ‘Het Pompke’ op de mat. Wat vijftig jaar geleden begon als een blad om kerkberichten in te vermelden, is uitgegroeid tot een dorpsblad wat elke week met de grootste zorg door een groep vrijwilligers wordt samengesteld. Vanavond is er in dorpshuis Siemburg van 19 tot 21 uur een receptie om dit speciale jubileum te vieren.

Het Pompke is volledig ingeburgerd bij de Kruislanders, en dat merken de makers vooral als het blad een keer niet is bezorgd. “Dan hangen ze meteen aan de telefoon waar hun Pompke blijft. Ook versturen we een aantal Pompkes door het hele land naar mensen die verhuisd zijn maar toch graag op de hoogte willen blijven van het wel en wee in het dorp.

De mensen realiseren zich denk ik niet wat een werk het kost om het blad in elkaar te zetten. Daarom leek het ons leuk om voor deze jubileumeditie een soort ‘making-off’ te maken. Stap voor stap, met foto’s erbij, laten we deze week in Het Pompke zien hoe het tot stand komt.” Aan het woord is Toos van Merode, voorzitter van stichting Het Pompke. Dat voorzitterschap was overigens niet iets wat zij ambieerde, het was meer dat de titels verdeeld moesten worden. Maar ze doet het graag, omdat Het Pompke nu eenmaal veel plezier verschaft, zowel voor de makers als voor de lezers. 

Winnen met de Piekerpomp

Het werk begint voor haar al op dinsdagavond als het viertal Joost, Joep, Marloes en Annemijn bij haar langskomt om de cijfers te trekken voor de Piekerpomp. Net zoals Het Pompke zelf, is de Piekerpomp een bekend gegeven in het dorp, en een onmisbare bron van inkomsten voor het blad. 

“Mensen betalen vijftig cent per week om mee te doen, en ze vullen dan een rij getallen in. Die vier jongeren trekken vervolgens de getallen in een vaste volgorde en dan rolt er een eerste of tweede prijs uit. Het is toch wel zo’n zes tot acht keer per jaar dat het exacte getal wordt getrokken en dan kan die persoon toch een paar honderd euro winnen. Zo niet, dan wordt de pot gespekt.”

Die prijs wordt meteen contant in een envelop afgeleverd bij de winnaar. Voor de jongeren een leuk klusje om te doen, want er zit dan vaak een fooi voor hen in. Natuurlijk krijgt Toos wel eens een klacht van iemand die nooit iets wint. “Dan roep ik altijd dat ik zelf ook nooit win! Het gaat helemaal eerlijk en we controleren alles twee keer. Dus sommige mensen hebben gewoon meer geluk dan anderen.”

Moderner in de toekomst

Naast de Piekerpomp wordt het blad onder andere gevuld met berichten vanuit het verenigingsleven en de kerk. Redactielid Liesbeth Franken zorgt er al 29 jaar voor dat alle kopij wordt geprint waarna het knippen en plakken kan beginnen. Frans Suijkerbuijk is verantwoordelijk voor het stencilen. Dat gebeurt in de redactieruimte in dorpshuis Siemburg. Nog op de ouderwetse manier een blad in elkaar zetten dus, al komt daar over een paar maanden verandering in. “Ik heb inmiddels een fulltimebaan en kan dat niet meer combineren met het maken van Het Pompke. Gelukkig heeft Dick de Groen zich gemeld om de taak van mij over te nemen. Hij gaat het wel iets moderner aanpakken”, vertelt Liesbeth.

Nietersclub

“Met behulp van de computer kan het samenstellen van het blad een stuk sneller gaan in de toekomst, maar het vouwen en nieten blijven we gewoon zo doen, dat is namelijk veel te gezellig”, glimlacht Dick.Hij doelt op de nietersclub die op donderdagmiddag bijeenkomt in Siemburg. Negen Kruislanders verzamelen, nieten en vouwen ruim 1000 Pompkes die de bezorgers vervolgens gaan rondbrengen in het dorp en buitengebied. Een belangrijk onderdeel van het proces, maar zeker ook een welkome sociale activiteit waar de meeste vrijwilligers naar uitkijken. 

Jubileumkoek

De steun voor Het Pompke komt van vele kanten. Plaatselijke supermarkt Coop heeft zelfs een speciale koek in de schappen gelegd waarvan de helft van de opbrengst ten goede komt aan het dorpsblad. “En ze zijn nog lekker ook; ik heb er al drie op”, aldus Toos. Bij de kassa van de supermarkt liggen ook altijd een paar extra exemplaren van Het Pompke, voor wie hem gemist heeft.  Het zal best spannend worden op de receptie ter ere van het 50-jarig bestaan. Heel Kruisland is uitgenodigd, maar wie er precies gaat komen en wat er gaat gebeuren is ook voor het team van Het Pompke nog deels een verrassing. “Wat we in ieder geval gaan doen is van tevoren gezellig eten met iedereen die meewerkt aan Het Pompke, dus dat is al feest.”

Foto: Deze week verschijnt er een speciale editie van Het Pompke vanwege het 50-jarig bestaan. Het team van het dorpsblad is daar hard voor aan het werk. Links van de tafel voorzitter Toos van Merode en rechts redactielid Liesbeth Franken en Dick de Groen.

Tekst en foto’s: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl