Afbeelding
zaterdag 3 februari 2018, 13:11

Herinneringen aan De Ramp leven voort in Nieuw-Vossemeer

NIEUW-VOSSEMEER – Dat de Watersnoodramp nog altijd onlosmakelijk deel uitmaakt van de geschiedenis van Nieuw-Vossemeer, bleek afgelopen donderdagavond tijdens de herdenkingsdienst in de Joannes Doperkerk. Een kerk gevuld met alle generaties ging terug naar de Rampnacht van 1 februari 1953 en het verdriet dat tot op de dag van vandaag voortduurt.

De kerkdienst werd gehouden onder het thema ‘Herinneren, herdenken en bezinnen’. De herinnering werd levendig gehouden door de dochters van Toon Free die het indrukwekkende verhaal vertelden dat uit de mond van hun vader werd opgetekend, jaren na de Watersnood. Een verhaal waarin angst en wanhoop doorklonken maar waarin anderzijds ook buitengewoon doorzettingsvermogen en moed een hoofdrol speelden.

Kaarsje opsteken

Het herdenken van de vijftig inwoners die Nieuw-Vossemeer kwijtraakte aan het water gebeurde door leerlingen van basisschool Merijntje die de namen van de slachtoffers oplazen en voor hen een kaarsje ontstaken. Het prachtige lied ‘Voor de overlevenden’ van en door zanger Jan van de Velde vormde een mooi besluit van deze ceremonie.

Veerkracht

De bezinning liep als rode draad door de gehele avond met de focus op de herinneringen van de steeds kleiner wordende groep overlevenden wiens verhalen nooit vergeten mogen worden. “Het zijn unieke herinneringen aan iets dat wij geen van allen ooit mee hopen te maken,” aldus burgemeester Ruud van den Belt. Hij refereerde in dit kader aan het Watersnoodmonument dat vorig jaar een nieuwe plaats kreeg aan De Hoogte, voorzien van informatiepanelen en mozaïeken zitelementen die door de plaatselijke jeugd werden gemaakt. Het geheel werd officieel onthuld tijdens de viering van 450 jaar Nieuw-Vossemeer. “Misschien was dat een vreemd moment, zo aan het  begin van een feestweek . Anderzijds paste het juist daardoor bij de veerkracht van de Nieuw-Vossemeerder die niet bij de pakken neer ging zitten na de Ramp maar de handen uit de mouwen stak om het dorp te laten herrijzen.”

Saxofoon

Na afloop van de dienst vertrok de stoet via de, middels kaarslichte uitgelichte, graven van de slachtoffers naar het monument aan de Hoogte. Daar las pastor van Schaik een gedicht voor en luisterden de aanwezigen naar Jorn Knuit die op zijn saxofoon het nummer ‘De Storm’ van Bløf vertolkte.

Foto’s: Niek Perdaems ©2018

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant