Herdenkingsdienst Dinteloord in één woord indrukwekkend

DINTELOORD – 75 jaar bevrijding. Met een herdenkingsdienst in de Hervormde Kerk en een lichtjestocht werd het bombardement van 4 en 5 november 1944 op passende wijze herdacht. Met passende muziek, verhalen van weleer en indrukwekkende stilte.

Voor veel inwoners van Dinteloord brengt de bevrijding geen feestelijke herinneringen naar boven. De  bombardementen van 4 en 5 november hebben diepe sporen getrokken. Onder veel families zijn slachtoffers gevallen, hele gezinnen zijn weggevaagd. Tijdens een indrukwekkende herdenkingsdienst werd het bombardement herdacht. Op passende wijze, met muziek voordrachten en stilte. De dienst werd voorgegaan door ds. Evelien Barendregt, predikant van de Gereformeerde kerk, ds. Ad Vastenhoud, predikant van de Hervormde Gemeente en pastoor Hans de Kort, pastoor van de H.H. Petrus en Paulusparochie. De herinneringen van ooggetuigen, voorgelezen uit het boek van Ad van Sprundel  vormden een rode draad, maakten de herdenking persoonlijk. Harmonie Volharding, Nederpop aan de Dintel, Ritmisch koor Dinteloord en Tavenu verzorgden de muzikale omlijsting. Tijdens de samenzang ‘Heer, herinner U de namen’ onder begeleiding van organist Hans Prince, werden de namen van alle slachtoffers getoond. Leerlingen van alle basisscholen in Dinteloord ontstaken lichtjes voor de slachtoffers. De stilte, ter nagedachtenis aan alle mensen die de vrijheid niet konden vieren, was imponerend.

Een lange, stille tocht

Bij het verlaten van de kerk kregen alle aanwezigen een lichtje uitgereikt. De stoet trok, voorafgegaan door doedelzakspelers en drums, in een lange, stille tocht naar het oorlogsmonument op de RK begraafplaats. Leerlingen  van de basisscholen droegen fakkels en plaatsen 56 lichtjes bij de oorlogsgraven. 56 lichtjes, symbool voor ieder slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog en het bombardement van 4 en 5 november. In stilte trok de stoet verder. Via een lang lint van lichtjes naar de Openbare begraafplaats. Ook daar werden de slachtoffers herdacht.

Tekst: Tineke Feskens  Foto’s: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl