Heense Bakhuys bakt ze bruin vandaag

DE HEEN – Strandweer is het vandaag niet, maar dat hoeft niet persé een nadeel te zijn. Het is namelijk wel een prima temperatuur om een kijkje te nemen in het Heense Bakhuys waar vandaag op ambachtelijke wijze brood wordt gebakken. Leuk voor jong en oud. Tussen 11.00 en 16.00 uur is het er behaaglijk warm, geurt het er heerlijk en is het gezelschap goed. Het Bakhuys is te vinden achter pannenkoekenhuis De Uitwijk aan de Dorpsweg 136 in De Heen.

Tijdens de maandelijkse open dag wordt het volledige stook- en deegbereidingsproces van verschillende broodsoorten bekeken. Na het verwijderen van het vuur en het schoonmaken van de ovenvloer, wordt het deeg in de oven geschoten en gebakken.

Ambachtelijke bakkers leggen zich toe op het bereiden van het deeg en vertellen de aanwezigen in de tussentijd alles over de ingrediënten en de diverse technieken. Niet voor niets gaan aan het eind van de proces de resultaten van het harde werk als warme broodjes over de toonbank.

Tussen de bedrijven door kan een kijkje worden genomen in het ambachtsmuseum dat deel uitmaakt van het Bakhuys, In het naastgelegen Wagenhuys presenteert brouwerij De 4e Musketier haar bieren.