Heemkundekring vierde jaaropening

STEENBERGEN – Heemkundekring De Steenen Kamer beleefde maandagavond 30 januari een smakelijke opening van een nieuw jaar. In ontmoetingscentrum De Vonk bij De Vredeskerk verzamelden ruim dertig leden zich met allerhande gerechten die tezamen een zeer uitgebreid lopend buffet vormden. Een succesvolle variatie op de Brabantse koffietafel die tot vorig jaar de traditie was. “Zaken veranderen,” maakte voorzitter Gerard Baten in zijn speech een bruggetje naar de toekomst. “Zo is de vraag niet óf wij gaan verhuizen en óf wij samengaan met de Stichting Stadsarcheologie Steenbergen maar wanneer en hoe. Welke kerk sluit er en welke kansen biedt dat voor ons? Hoeveel hulp mogen we daarbij verwachten van de Gemeente Steenbergen?”

Kortom 2017 belooft een jaar van veranderingen te worden voor de Heemkundekring. Of in ieder met meer duidelijkheid over die mogelijke veranderingen. Een grote stap is samengaan van de heemkundekring en de stadsarcheologie. In het verleden hielden onderlinge verschillen deze stap tegen, maar inmiddels zijn de clubs al enige tijd in gesprek.

Welke kerk?
Een aantal onzekerheden maakt dat de wens om samen te komen voorlopig nog niet bewaarheid kan worden. Vraagtekens die met name te maken hebben met de locatie. Zo wordt pas het komend jaar duidelijk welke Steenbergse kerk het bisdom afstoot: de Gummaruskerk of de Vredeskerk, thuisbasis van De Steenen Kamer.

Bibliotheek
Anderzijds is het ongeacht het antwoord hierop geen optie dat de stichting Stadsarcheologie Steenbergen naar de zolder boven de kerk in Steenbergen-Zuid verhuist. Evenmin biedt het gebouw van de archeologen aan het Doornedijkje te weinig plaats om samen te gaan wonen met de heemkundigen. “Oplossingen zijn er genoeg te bedenken,” aldus Gerard Baten. “Wanneer het bisdom de Gummaruskerk sluit, blijft er een gebouw over waar de gemeente toch iets mee zal moeten. Maar er zijn ook geluiden dat de bibliotheek naar de Villa Buuron verhuist. Het gebouw aan de Blauwstraat zou voor ons zeer geschikt zijn. Het moet in ieder geval een locatie zijn waar we twee clubs in één gebouw kunnen combineren. Een mooie gelegenheid zijn om een Steenbergs museum te creëren.” Financieel is er ook nog wel een hobbel te nemen. “Op dit moment ontvangen we allebei op jaarbasis een kleine 400 euro subsidie. We hopen wel dat dat zo blijft.”

Serieus boekwerk
Heemkundekring De Steenen Kamer is een club in opmars. De afgelopen vijf jaar groeide de club van 25 naar 58 leden. Een flink aantal is actief binnen een eigen specialiteit. “Zo hebben we hebben leden die lezingen houden en leden die stadswandelingen verzorgen of archivaris zijn,” somt Baten op . “Ook is ons eigen jaarboek uitgegroeid van een stencil tot een serieus boekwerk.” De voorzitter is er dik tevreden mee. “Na de lezing die Han Leune onlangs hield over Fort Henricus mochten we vijf nieuwe leden inschrijven! En het zijn echt niet alleen ouderen die lid worden. Ook jongere mensen voelen zich ertoe aangetrokken. Dat is een duidelijk verandering van de laatste tijd.”