Hannie te Grotenhuis moet machtsstrijd gemeentetop beslechten

STEENBERGEN –Commissaris van de Koning Wim van de Donk en de fractievoorzitters van alle raadspartijen hebben – op aanraden van de ‘provinciebaas’ – dr. Hannie te Grotenhuis gevraagd en bereid gevonden om de komende tijd als coach te gaan fungeren van burgemeester Saskia Bolten en gemeentesecretaris/algemeen directeur Ans Leloux.

Nóg een vrouw erbij dus in het gemeentehuis, die gelet op haar curriculum vitae in staat mag worden geacht om de vertroebelde (werk)verhoudingen in het Steenbergse te helpen verbeteren.

Uit onderzoek van een onafhankelijke commissie is – zo bleek afgelopen woensdag – voortgekomen dat Bolten en Leloux ‘externe ondersteuning’ moeten krijgen om voortaan beter met elkaar samen te werken en vervolgens ook beter leiding te kunnen geven aan de bestuurlijke en ambtelijke organisatie van de gemeente.

Wanneer de coach aan de slag gaat, voor hoe lang en welke doelen er precies worden nagestreefd, komt volgens plaatsvervangend raadsvoorzitter Koos Boluijt (CDA) volgende week nader aan de orde.

,,Het is van het grootste belang dat we nu snel stappen zetten naar een werkbare toekomst,’’ aldus Boluijt. ,,Omkijken naar wat er is gebeurd heeft niet zoveel zin meer,’’ verklaart hij ten dele de reden waarom de bevindingen van de onderzoekscommissie niet openbaar worden gemaakt. Daartoe is vooral besloten omdat het over personen gaat. ,,En die mag je niet schaden.’’

Te Grotenhuis (1963) was zij in het verleden adviseur en partner van een adviesbureau voor de overheid en non-profit in Den Haag en directeur strategie bij de provincie Overijssel.

Sinds 2006 heeft de geboren Achterhoekse een eigen adviesbureau, ‘Prachttrajecten’ geheten. Zij is gespecialiseerd in het leiden van (strategische) processen voor bestuurders en ambtenaren bij gemeenten, provincies en andere overheidsorganisaties, waaronder ook het onderwijs.