Han en Wil Schot staan stil bij vijfentwintig jaar Vishandel de Meerpaal

Steenbergen – Vijfentwintig jaar geleden openden Han en Wil Schot de deuren van Vishandel de Meerpaal in de Blauwstraat te Steenbergen. Het vrijkomen van het winkelpand kwam destijds, na een kort ondernemersavontuur met familie in Brielle, als geroepen. Han Schot:‘‘In het begin stonden we voornamelijk samen in de winkel, maar al snel kwamen we handjes tekort. Naast personeel hebben onze kinderen, twee zonen en een dochter, ook meegewerkt in de zaak. Zoon Marc werkt inmiddels al tien jaar bij ons. Hij is de beoogde opvolger.’’.

Vissersfamilie

Han Schot ging na zijn studie aan de slag in het bankwezen. Doordat werkzaamheden werden gecentraliseerd werd hij voor de keuze gesteld; verhuizen naar Den Bosch of stoppen bij de bank. ‘‘Mijn hele familie werkt in de visserij. En van kinds af aan heb ik meegewerkt in verschillende familiebedrijven. Mijn vader werkte in de palingvisserij rondom de Oosterschelde en Krammer-Volkerak. In de vishandel van mijn neef leerde ik tijdens mijn tienerjaren de kneepjes van de handel’’.

Terug naar de roots

Verhuizen was geen optie voor Han Schot en daarom besloot hij terug te gaan naar zijn roots. ‘‘Er waren werkzaamheden genoeg binnen de familiebedrijven. Mijn hoofdtaak was de administratie van de schepen van mijn vader en broers. Maar waar er handjes nodig waren hielp ik mee’’. Na verloop van tijd opende Han Schot samen met zijn broer een vishandel in Brielle. Vrij snel kreeg hij echter de mogelijkheid om een eigen vishandel te openen in Steenbergen.

Geen rozen zonder doornen

Op de vraag hoe Han en Wil Schot terugkijken op de afgelopen vijfentwintig jaar antwoordt Han Schot: ‘‘We zijn fantastisch ontvangen in Steenbergen en hebben prachtige jaren gekend. Maar er zijn geen rozen zonder doornen’’. Uit het gesprek met het echtpaar blijkt dat het aanpassingsvermogen vooral de laatste jaren op de proef wordt gesteld. Han Schot: ‘‘De klant, de vismarkt en het centrum van Steenbergen zijn veranderd. De consument maakt andere keuzes dan vroeger. Gemak speelt hierin een rol. Door het sluiten van De Markt voor verkeer is parkeren vlakbij de winkel moeilijk geworden. Daarnaast drukken wet- en regelgeving ook een grote stempel op de vissers. Dit zien wij terug in onze winkel. Onze viskraam, die vrijdagmorgen bij De Jumbo in Steenbergen staat, hebben wij aangeschaft zodat we in kunnen spelen op deze ontwikkelingen’’. 

Jubileumacties

Van 3 maart tot en met 7 maart wordt het jubileum gevierd middels verschillende acties. ‘‘We zijn trots op ons jubileum en willen daarom de klanten hiervan mee laten genieten’’. In de advertentie in deze krant worden de acties verder uitgelicht.

Door: Michelle Douw