Grote teleurstelling en boosheid over vertraging A4

STEENBERGEN – ‘Dit is een grote teleurstelling’. Anders kan wethouder Leo Heijmans zijn gevoelens niet verwoorden over de forse vertraging die de aanleg van de A4 rond Steenbergen heeft opgelopen.

De nieuwe snelweg zou eind volgend jaar klaar zijn, maar Rijkswaterstaat heeft de openstelling opgeschort tot maart 2015.
Volgens Rijkswaterstaat is dit het gevolg van de tracéwetprocedure, die veel langer duurde dan de overheidsdienst van tevoren kon inschatten.
De vertraging betekent ook dat de N257 op z’n vroegst pas over drie jaar op de schop kan. De herinrichting van de route van de rotonde aan de rondweg/Franseweg tot en met de Zeelandweg-Oost is onlosmakelijk verbonden met de oplevering van de A4. Bewoners houden zodoende langer last van zwaar verkeer voor hun deur.
Het uitstel leidt tot een fikse discussie over de bijdrage van drie miljoen euro van de gemeente Steenbergen aan de A4. Dat geld was bedoeld voor de versnelde aanleg van de weg. Daarvan komt nu dus niks terecht.
‘Die drie miljoen moeten we niet meer betalen’, klinkt het derhalve in de gemeenteraad. Probleem is echter dat de gemeente bij de provincie zal moeten aankloppen om de betaling eventueel nog tegen te houden. Het bedrag van drie miljoen is namelijk de compensatie die de gemeente van de provincie krijgt voor het Agro & Food Cluster bij Dinteloord en zou door de provincie aan Rijkswaterstaat worden overgemaakt. ,,We moeten dit dus eerst goed juridisch onderzoeken,’’ aldus wethouder Heijmans.