Grimmige ‘sfeer’ op de Markt

STEENBERGEN – Letterlijk en figuurlijk stonden ze lijnrecht tegenover elkaar: degenen die oorlogsvluchtelingen niet aan hun lot willen overlaten – in het portaal voor de Gummaruskerk – en de felle tegenstanders van asielzoekers en de ‘neutrale toeschouwers’ op de Markt. Met daartussen een klein kordon van politiemensen, om de vrede zoveel mogelijk te bewaren. Dat lukte niet helemaal, want er deed zich een korte, maar hevige confrontatie voor, waarna de sfeer verhardde.

Hoewel PVV-leider Geert Wilders zijn aangekondigde bezoek aan Steenbergen tot hun teleurstelling uiteindelijk afzegde met de mededeling ‘geen afstel, maar uitstel’, verzamelden zich op de Markt toch nog ruim 150 mensen van wie het leeuwendeel duidelijk niet zit te wachten op de eventuele opvang van vluchtelingen in Steenbergen.

Initiatiefnemers en sympathisanten van de Facebookpagina’s ‘Geen Azc in Stb’ en ‘Steenbergen in verzet!’ (geïnitieerd door het regionale AZC Alert) deelden flyers uit en hingen niets aan de verbeelding overlatende spandoeken op om hun protesten kracht bij te zetten.

Ondertussen verzamelden zich voor de Gummaruskerk een dikke veertig ‘andersdenkenden’, inwoners die een tegengeluid wilden laten horen en de kwestie genuanceerder bekijken. Zij vinden niet dat je vluchtelingen in de kou mag laten staan en zijn vooral ook bang dat deze mening ondersneeuwt in het debat over de problematiek, uit angst voor represailles van de tegenstanders.

Niet geheel onterecht, zo bleek toen een groepje fanatieke tegenstanders zich met een spandoek opstelde voor het gezelschap bij de kerk en het tot duwen, trekken, maar vooral verbaal geweld kwam. Even leek de situatie uit de hand te lopen, maar de politie greep in om erger te voorkomen. Vanaf de Markt werden later nog wel enkele eieren gegooid richting de Steenbergenaren voor de kerk, wat ook bij gematigde tegenstanders overigens op weinig tot geen begrip kon rekenen.