Afbeelding
woensdag 17 juli 2019, 21:15

Glasvezel nadert de dorpen in hoog tempo

DE HEEN - Nog dit najaar razen de bewoners en bedrijven in Nieuw-Vossemeer, De Heen, Kruisland en Dinteloord mee op de digitale snelweg. Glasvezel Buitenaf is vandaag officieel begonnen met de aanleg van een glasvezelnetwerk om deze kernen te ontsluiten. Wethouder Wilma Baartmans van de gemeente Steenbergen mocht de symbolische eerste gleuf graven.

Hoewel het bedrijf Glasvezel Buitenaf zich van origine richt op het platteland, trekt zij sinds kort ook de kernen in. Het grootste verschil tussen de aanleg in polder en kern is gelegen in de aansluitkosten. Bewoners in het buitengebied betalen 1815 euro per aansluiting terwijl bewoners in de bebouwde kom niets betalen.

Veelvoud aan stakeholders

Dat wringt wel een beetje had ook wethouder Baartmans opgemerkt. Zij vroeg de directeur van Glasvezel Buitenaf, Karl Heinz van der Made naar de achterliggende reden. “Het is een combinatie van complexiteit en afstand,” legde hij vanmiddag bij de startbijeenkomst bij Akkermans Leisure in De Heen uit. “In het buitengebied hebben we te maken met een veelvoud aan stakeholders ten opzichte van de bebouwde kom. Provincie, waterschap, gemeente, natuurbeschermingsorganisaties. Zij komen allemaal op voor hun eigen belangen en dat is hun werk, maar het maakt het er niet eenvoudiger op. Daarnaast liggen de woningen in het buitengebied zo’n 100 tot 150 meter uit elkaar. Daardoor is de aanleg veel duurder dan wanneer huizen geschakeld in een straat liggen.”

Vinger op de zere plek

“Daar komt bij dat Glasvezel Buitenaf in de kern concurrentie heeft van grote jongens als KPN en Ziggo,” legt Marinus Krijger, een van de zeventig lokale, vrijwillige ambassadeurs van Glasvezel Buitenaf, de vinger op de zere plek. Het neemt niet weg dat hij blij is dat hij binnenkort aangesloten gaat worden op de snelle glasvezelkabel. “Ik ben al sinds 2015 als ambassadeur hierbij betrokken en het geeft voldoening dat het er nu daadwerkelijk gaat komen.

Piet Bom uit Dinteloord kijkt reikhalzend uit naar het moment dat bij hem thuis de schakel omgaat. “Met name het verzenden van grote hoeveelheden foto’s is een ergernis. Ook is het prettig wanneer mijn vrouw en ik allebei tegelijkertijd met de computer bezig kunnen zijn, zonder dat dit vertraging oplevert.”

Gratis aansluiting

Omdat Glasvezel Buitenaf begrip heeft voor het sentiment dat heerst over het verschil in kosten tussen de aansluitingen, heeft het bedrijf aangeboden om vijftien maatschappelijke organisaties in het buitengebied van een gratis aansluiting te voorzien. Welke instellingen hiervoor uitverkoren zijn, wordt pas na de bouwvak bekend. “We hopen hiermee richting onze ambassadeurs duidelijk te maken hoezeer wij hen waarderen. Zonder hen zijn wij namelijk helemaal niets,” benadrukt directeur Van der Made.

Grijs is groen

Op dit moment worden door het buitengebied van heel West-Brabant sleuven gegraven met daarin de buizen waar doorheen de glasvezelkabel gaat lopen. Ook de POP-kasten waarin de woningen aangesloten worden, zijn geplaatst. Deze grote kasten zijn grijs van kleur, volgens projectleider Jan Spapens de meest groene kleur die er is: “Sommige gemeenten willen liever dat de kast groen is omdat dat beter past in de omgeving. Grijs absorbeert echter veel minder warmte waardoor er minder koeling nodig is. Vandaar dat grijs een duurzamer is dan groen.”

Na het leggen van  de buizen wordt de glasvezelkabel er doorheen geblazen. Daarna last men de zaak aaneen en wordt de aansluiting naar de huizen geregeld. Uiteindelijk gaat er een bericht naar de internetprovider van keuze en kan de daadwerkelijke installatie afgerond worden.

Beetje zuur

Enkele tientallen huishoudens moeten nog wat langer geduld hebben. Zij liggen in  de buurt van waterkerende dijken waarin van 1 oktober tot en met 1 april niet gegraven mag worden van het Waterschap. “Het is een beetje zuur voor die mensen dat we tot bijna voor de deur komen en dan stoppen, maar anderzijds is het ook wel prettig wanneer we droge voeten houden,” aldus Spapens. In het eerste kwartaal van 2020 is het project helemaal afgerond.

Voor meer informatie www.glasvezelbuitenaf.nl

Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant