Gemeenteraad akkoord met verkoop grond voor hotel A4

STEENBERGEN – De gemeenteraad heeft donderdagavond groen licht gegeven voor de verkoop van gronden langs de A4 aan de ontwikkelaars die er een hotel willen bouwen. Dat ging niet zonder slag of stoot, want vooral oppositiepartijen VVD en PvdA bleven volhouden dat de compensatie voor de omwonenden vooraf beter geregeld moet worden. 

Het gaat om twee huizen aan de Zeelandweg-Oost waar het hotel pal voor komt te staan. Opnieuw deden de bewoners een dringende en emotionele oproep aan de politiek om voor hen op te komen en fatsoenlijke compensatie zwart op wit te regelen. “Gezien het grote bedrag dat de gemeente binnenkort opstrijkt, moet dit voor hun een peulenschil zijn”, zo stelde Marian de Meijer in haar betoog. Maar volgens wethouder Willy Knop heeft de gemeente er het maximale uitgehaald voor de bewoners wat er in deze fase mogelijk is. “De mondelinge toezeggingen van de ondernemer worden op papier gezet als inspanningsverplichting. Daar zijn we erg blij mee.”

Gewoon Lokaal!: “We hebben vertrouwen in goede afloop”

Maar volgens Jos Verbeek (VVD) stelt zo’n inspanningsverplichting niets voor en wordt het woon- en leefgenot van deze inwoners opgeofferd om de wens van het college uit te voeren. “De wethouder had deze mensen onderdeel moeten maken van het proces en is daarbij ernstig tekortgeschoten.” Nadir Baali van de PvdA wilde dat de inspanningsverplichting zou worden veranderd in een resultaatverplichting, waar de bewoners echt wat aan hebben. Desnoods met de voorwaarde dat er een streep door de verkoopovereenkomst gaat als er geen redelijke compensatie komt. Maar volgens het college is dat juridisch gezien niet mogelijk en ook de rest van de raad steunde dit voorstel niet.

“We doen er niet geringschattend over, maar er komen nog genoeg stappen in het proces waar we het gesprek kunnen aangaan. Zoals het bestemmingsplan en de vergunningen. We hebben vertrouwen dat het goed gaat komen”, zei Jan Veraart (Gewoon Lokaal!). Hier sloot D66 zich bij aan. “Het is een utopie dat je het iedere inwoner naar de zin kan maken. We moeten hier het besluit nemen wat het beste is voor de hele gemeente”, aldus Ad Theuns. 

Vertrouwen helemaal kwijt

Uiteindelijk stemde alleen de PvdA tegen de verkoop van de gronden en is de komst van het hotel langs de A4 bij Steenbergen weer een stap dichterbij gekomen. De bewoners van de twee huizen aan de Zeelandweg-Oost zijn het vertrouwen in de gemeente inmiddels helemaal kwijt. “De VVD en PvdA hebben hun uiterste best voor ons gedaan. Fijn om in ieder geval die steun te krijgen, maar voor ons is het volkomen onzeker hoe dit gaat aflopen”, aldus de familie De Meijer en Van Wesel. 

Tekst: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl

Foto: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl