Gemeentelijke ‘Eerepenning’ voor Jan Gorissen

STEENBERGEN – Al op twaalfjarige leeftijd startte Jan Gorissen met zijn hulp aan zieke, oudere of gehandicapte inwoners. “Mij werd gevraagd om een gasfles te halen voor een oudere inwoner van De Heen. Op mijn fiets ging ik om die boodschap”. En daarmee begon een bijna zestigjarige reeks van hand- en spandiensten die de inmiddels Steenbergenaar en oud-Welbergenaar voor de gemeenschap verrichtte. Mede hiervoor ontving hij deze middag de Eerepenning van de gemeente Steenbergen. Eerder kreeg Jan Gorissen een koninklijke onderscheiding voor zijn 14-jarig raadlidmaatschap. “Maar deze erepenning doet mij veel meer”, zo liet Gorissen weten.

Volgens burgemeester Van den Belt – die de penning namens het college van burgemeester en wethouders op het gemeentehuis uitreikte – krijgt Jan Gorissen de onderscheiding ook vanwege de expertise die hij leverde bij het opzetten van de Hulpwijzer voor het sociaal domein. “Je was niet zelden beter op de hoogte van de regelgeving dan de betreffende medewerkers zelf. Je bent zo’n 60 jaar actief als vrijwilliger en ondersteuner. Je vult honderden belasting aangiften in voor anderen, organiseert uitstapjes voor minder validen en hebt een indrukwekkende staat van dienst”, aldus Ruud van de Belt die hem vervolgens de penning uitreikte.

Meer waardering 

“Dit waardeer ik vele malen meer dan de onderscheiding die ik destijds voor het raadswerk ontving”, zo reageerde Jan Gorissen. Hij was 14 jaar raadslid en fractievoorzitter van Gemeentebelangen Welberg (GBW), die toen met zes van de vijftien zetels de grootste partij in de gemeenteraad vormde. Maar Gorissen deed dus veel meer. Hij richtte een nieuwe gehandicapten organisatie op nadat de voorloper ter ziele ging en was onder meer voorzitter van HSV Nieuw Leven.

"Ik kan moeilijk Nee zeggen

“Ze maakten me meestal wel voorzitter van een organisatie waar ik mijn bijdrage aan ging leveren”, memoreerde Jan Gorissen. En zo was hij op tal van fronten actief. Dit allemaal ondanks de jarenlange pijn die hij ondervond na een ongeluk. “Maar na mijn laatste heupoperatie heb ik daar veel minder last van. Ik kan nu veel meer dan dertig jaar geleden. En ik kan ook moeilijk nee zeggen. Als ik ergens kan helpen, dan help ik”.

tekst en foto's: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl