Gemeente en tanteLouise tevreden over verloop veiligheidsoefening

STEENBERGEN – Een stroomstoring in het verpleeghuis Hof van Nassau, gevolgd door een explosie en brand waarna 120 mensen uit het gebouw moeten worden geëvacueerd. Gelukkig ging het om een fictieve situatie, maar voor de medewerkers die donderdagochtend meededen aan de crisisoefening voelde het levensecht.

De verschillende partijen waren zichtbaar tevreden over hoe er was samengewerkt tijdens de geplande oefening. Iedereen wist dat er iets zou gaan gebeuren, maar wat precies bleef tot het laatste moment onduidelijk. De realistische ramp werd vooral ‘nagespeeld’ op kantoor vanwege de coronamaatregelen. Maar leverde desondanks waardevolle leerpunten op, volgens woordvoeders van de gemeente, tanteLouise en Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. 

Bewoners zorginstelling deden niet mee aan oefening

“Elk moment, elke dag kan zoiets als dit gebeuren. Daarom is het van belang dat we met elkaar oefenen”, zei Marc Molenaars, woordvoerder van tanteLouise. Lysanne Wijburg, adviseur veiligheid en crisisbeheersing bij de zorginstelling, voegde daaraan toe dat ervoor was gekozen om de kwetsbare bewoners van het verpleeghuis niets te laten merken van de oefening. “Maar we hebben dus wel het hele proces geoefend van wat er nodig is om de evacuatie naar een opvanglocatie rond te krijgen, compleet met ‘neptelefoontjes’ en fictieve berichtgeving in de media.”

Evacuatie naar ‘t Cromwiel

Jurgen Peijs, adviseur openbare orde en veiligheid bij de gemeente, wist te vertellen dat de vaste opvanglocatie ’t Cromwiel is. “Met alles moet rekening gehouden worden, zoals verzorging voor mensen die bedlegerig zijn, medicatie die mee moet. We hebben afspraken met de busmaatschappij voor als er direct vervoer nodig is. Ik moet echt een dik compliment geven aan iedereen die mee heeft gedaan, want het liep gewoon goed.”

Fouten maken mag

Voor de Veilgheidsregio zijn dit soort oefeningen dagelijkse kost, maar voor tanteLouise was dit de eerste keer dat op deze manier de samenwerking in een crisissituatie werd getest. Ook voor de gemeente Steenbergen was zo’n grote oefening jaren geleden. “Je kent elkaar van naam, maar in zo’n situatie leer je elkaar echt kennen en ervaar je wat ervan je verwacht wordt. Oefenen helpt om fouten te maken die je in het ‘echt’ dan niet meer maakt. Dat geeft vertrouwen”, aldus Marjo Peters namens de Veiligheidsregio.

Door: Nicole van de DonkFoto’s: Marc Molenaars

Beelden bij dit artikel