Geen optochten in gemeente Steenbergen. Wel kijken naar mogelijkheden voor carnavalsvieringen

STEENBERGEN – De carnavalsverenigingen in de gemeente Steenbergen hebben samen met de gemeente Steenbergen besloten om alle optochten in de gemeente onder voorbehoud af te gelasten. Wel wordt naarstig gezocht naar mogelijkheden om de feesten in de zes kernen op een veilige manier doorgang te laten vinden. “Samen zijn vele scenario’s besproken met als uitgangspunt om gezamenlijk dezelfde koers aan te houden maar waarbij elke stichting wel kijkt naar de mogelijkheden binnen de eigen kern”, zo laten de verenigingen weten.

Geen optochten in de kernen

Richard Krijnen, voorzitter van de Stichting Karnaval Steenbergen geeft aan: “Gezien de huidige en mogelijke toekomstige maatregelen hebben we als verenigingen en gemeente Steenbergen de beslissing moeten nemen om de optochten voor alle kernen onder voorbehoud af te gelasten.” Dit betekent dat de optocht van Steenbergen, Dinteloord, Kruisland, Nieuw-Vossemeer, De Heen en Welberg geen doorgang zullen vinden. Mocht de situatie echter dusdanig in positieve zin wijzigen, dan zullen we samen gaan kijken naar een alternatieve invulling.

“Duidelijkheid voor de bouwclubs”

“Voor ons was het belangrijk om de bouwclubs uit de regio duidelijkheid te verschaffen omtrent de optochten,” zegt Stephan Luykx, voorzitter van Stichting Carnaval Peeloofdurp. “Het was voor ons een lastig besluit, omdat de optocht altijd een van de hoogtepunten is van de carnaval, maar in de huidige situatie is het niet verantwoord. De bouwers kunnen zich nu volledig gaan richten op 2022”.

“Kijken naar wat wel kan”

De gezamenlijke stichtingen zeggen, ondanks alle afgelastingen, vooral te willen kijken naar wat wel kan. Giscard van Tilburg, voorzitter carnavalsvereniging ’t Vosse’ol: “We zijn ervan uitgegaan dat carnaval zoals we dat kennen niet kan doorgaan, vanwege het coronavirus en de maatregelen die daarbij horen. Ons uitgangspunt is echter dat we gaan kijken naar wat wel mogelijk is. We zijn dan ook druk in overleg met de gemeente Steenbergen en lokale partijen om te kijken waar de mogelijkheden liggen.”

Elf-Elf wellicht digitaal

De stichtingen hebben de afgelopen weken het vizier voornamelijk gericht op de naderende Elluf Elluf viering. Over de uitkomst zijn alle partijen dan ook zeer enthousiast. “We zijn ervan overtuigd dat we ondanks alle beperkingen er toch in gaan slagen een mooi startschot te geven aan carnaval 2021,” zegt voorzitter Bram van Dis van Stichting Karnaval Kruisland.
Volgens Richard Krijnen van SKS zijn de eerste ideeën om de elf-elf-vieringen digitaal te doen. “Bijvoorbeeld in samenwerking met de SLOS. Maar de plannen hiervoor zijn nog niet uitgewerkt, dus wellicht vinden we samen andere manieren”.

Het advies is de komende weken goed de sociale media in de gaten te houden, om op de hoogte te blijven op welke wijze 11-11 in de diverse kernen gevierd gaat worden. “Hopelijk zal het in de geschiedenis van de carnaval een unieke 11-11 viering worden, die niemand had willen missen”, aldus de gezamenlijke stichtingen.