Furie 4 in volle vaart

DINTELOORD – De ingebruikname van de Furie 4, de nieuwe blusboot van de Brandweer Midden- en West-Brabant, ging zaterdagmorgen niet met stille trom gepaard. Het zou ook niet gepast hebben bij het imposante voorkomen van het geel/rode gevaarte. En dus ging de scheepshoorn op vol volume en spoten de waterkanonnen loodrecht vele meters de lucht in. Dat leidde tot enig gemopper onder de nietsvermoedende, zonnebadende eigenaren van de plezierjachtjes in de Dinteloordse jachthaven. Anderzijds vonden ook zij dat het aangezicht van De Furie in volle glorie een paar minuutjes miezerregen wel waard was.

De Furie 4 is eigendom van de firma BST die een langdurig contract met de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant heeft aangegaan. In de praktijk houdt dit in dat de schipper en de machinist in dienst zijn van BST, en er in geval van en calamiteit een ploeg van de brandweerpost Dinteloord of Willemstad opstapt.

De 12 jaar oude blusboot is niet alleen qua kracht en capaciteit een maatje groter dan haar voorganger de Furie 3 maar is ook uitgerust met de meest moderne technieken. Zo is er een vaste warmtecamera aan boord waarmee bijvoorbeeld een drenkeling in het water opgespoord kan worden, ook wanneer het slachtoffer al uren daarvoor is overleden.

Foto’s: Dasja Abresch©Steenbergse Courant