Fietstocht naar Noordkaap in teken van strijd tegen ziekte ALS

STEENBERGEN – Met vier broers en een zwager begint Leo Hulshof morgen aan de derde ‘etappe’ van een fietstocht naar de Noordkaap, één van de verste uithoeken van Europa. Het zestal begint in het Zweedse Sveg en eindigt deze keer in Jokkmokk, net boven de poolcirkel. Ze hebben een slordige 750 kilometer voor de boeg, grotendeels af te leggen door onherbergzame en dunbevolkte streken.

Vorig jaar was ook broer Anton (72) nog van de partij, als chauffeur van de begeleidende auto, maar merkte het gezelschap al wel dat het niet zo goed met hem ging. Bij thuiskomst werd de diagnose ALS (Amyotrofische Lateraal Sclerose) gesteld, een ongeneeslijke aandoening van het zenuwstelsel.

,,Hij kan niet goed meer lopen en ook het praten gaat steeds moeizamer. Zijn levensverwachting is nog anderhalf tot twee jaar,’’ vertelt Leo (rechts op de foto), die zelf al zo’n veertig jaar in de Gagelweg woont, in het buitengebied tussen Steenbergen en Kruisland. Zijn reisgenoten wonen allemaal in het oosten van ons land, waar Leo oorspronkelijk ook vandaan komt.

Het hoeft geen nader betoog waarom de avontuurlijke familieleden aan hun expeditie nu – onder het motto ‘Wij trappen ALS de wereld uit’ – een geldinzamelingsactie hebben gekoppeld ten bate van de stichting ALS. ,,Een euro voor elke ALS-patiënt in Nederland zou al heel mooi zijn. Dat zijn er 1500. Elk jaar komen er ongeveer 500 te overlijden en 500 nieuwe patiënten bij.’’

Een dochter en een kleindochter van Anton organiseerden in april een benefietconcert in Eibergen, dat ruim  10.000 opleverde voor de stichting ALS.

Voor Leo, die men kan kennen als organist van meerdere kerken in de gemeente Steenbergen en omgeving, is het niet de eerste keer dat hij voor een goed doel op de fietst stapt. Naar aanleiding van het overlijden van zijn vrouw Els ondernam hij in 2010 een pelgrimstocht naar Valamo in Finland, ten bate van onderzoek naar en de bestrijding van darmkanker, waarvoor hij meer dan 31.000 euro ‘ophaalde’.

,,Ik weet dat er veel van zulke inzamelingsacties worden gehouden voor allerlei goede doelen, maar het geld is hard nodig en voor de betrokkenen kan het heel belangrijk zijn in het verwerkingsproces.’’

Wie zijn financiële steun wil geven aan ‘Wij trappen ALS de wereld uit’ kan een bijdrage overmaken op giro 100.000 van de stichting ALS, onder vermelding van ‘Noordkaap’. Om een uitgebreid reisverslag te ontvangen na afloop van de tocht kunnen belangstellenden zich aanmelden via het e-mailadres alsnoordkaap@gmail.com