Afbeelding
woensdag 29 januari 2020, 09:00

Ella de Bruijn vrijwilliger bij de VoorleesExpress

STEENBERGEN – Ella de Bruijn houdt van de Nederlandse taal en van kinderen. In de VoorleesExpress komen die twee samen. Het is dus niet verwonderlijk dat de Steenbergse het vrijwilligerswerk voor dit project al zes jaar met veel liefde en plezier doet. “Een verrijking,”  noemt zij het. “Bij ieder nieuw gezin begint de ontdekkingsreis van voor af aan. Bij het bereiken van de eindbestemming kan ik altijd met genoegen terugkijken. Niet alleen omdat ik hen iets heb kunnen leren, maar ook omdat ik van hen heb mogen leren.”

Een oproep in de lokale media voor vrijwilligers voor de VoorleesExpress, was de directe aanleiding dat Ella zich jaren geleden meldde bij de welzijnsorganisatie WijZijn Steenbergen. De VoorleesExpress is bedoeld voor gezinnen met jonge kinderen (2-8 jaar), die een taalachterstand hebben. Een opgeleide vrijwilliger komt één keer per week, gedurende twintig weken, een uurtje thuis bij het gezin voorlezen. De ouders worden hier actief bij betrokken en krijgen ook de nodige tips zodat zij na afloop van het traject zelf verder kunnen.

Pasjessysteem

Een vast onderdeel van het traject is een bezoekje aan de plaatselijke bieb met het hele gezin. De Bruijn: “Het hele pasjessysteem is hen onbekend en een taalachterstand helpt er niet aan. Wanneer de gezinnen begrijpen hoe het werkt, is de kans veel groter dat er gelezen en voorgelezen blijft worden, ook nadat de vrijwilliger weg is.”  

Vertrouwen

Inmiddels heeft Ella al vele gezinnen mogen begeleiden over het spoor van die moeilijke Nederlandse taal. “Veel van de gezinnen met wie wij werken, komen als vluchteling uit een oorlogssituatie. Deze mensen moeten leren je te vertrouwen en dat vertrouwen kun je niet afdwingen maar moet je langzaam winnen.”
Om dat te bewerkstelligen zoekt zij aansluiting bij de belevingswereld van het kind. “Houdt het bijvoorbeeld van voetballen, dan begin ik met woorden als bal, gras, groen, rond en van daaruit bouw ik het op.”

Drempel

Het effect van de VoorleesExpress gaat volgens haar veel verder dan alleen het kind. “Omdat ouders er nadrukkelijk bij betrokken worden, kan het helpen om de hoge drempel van de taalbarrière af te breken. Ik zie nu moeders uit gezinnen waar ik voorgelezen heb die andere moeders mee op sleeptouw nemen. Dat is natuurlijk niet alleen dankzij mij of de VoorleesExpress, maar het heeft zeker wel geholpen.”

Milder

Volgens De Bruijn is het vrijwilligerswerk niet alleen een kwestie van geven, maar krijgt zij er zelf ook veel voor terug. “Ik ervaar het als een verrijking van mijn leven. Al die nationaliteiten die ik leer kennen en waar ik van mag leren. Bovendien, wanneer je mensen leert kennen, ga je milder over ze denken. Wanneer je hun geschiedenis leert en hun verhalen hoort, pas je je oordeel vanzelf aan.”

Ontdekkingstocht

Het begin van ieder traject, vaak met een taalbarrière en een cultuurverschil, is spannend. “Je moet wel een beetje avontuurlijk ingesteld zijn om hier aan te beginnen. Met elk nieuw gezin begint een nieuwe ontdekkingstocht. Je weet nooit wat je aantreft en hoe het verloopt. Maar de conclusie is steeds dezelfde: het zijn hele gewone mensen die de moeite waard zijn om te leren kennen.”

Ruggensteun

Zij benadrukt dat je er als vrijwilliger niet alleen voorstaat. “De begeleiding en ruggensteun vanuit WijZijn is fenomenaal. Met iedere vraag of opmerking kun je er terecht en er wordt altijd direct gehandeld. Er zijn ook trainingen en cursussen en bijeenkomsten met de andere vrijwilligers.”

Nog een laatste tip voor iedereen die wel wil, maar twijfelt? “Gewoon doen!”

Ella de Bruijn is naast vrijwilligster bij de VoorleesExpress ook actief in de Wereldwinkel: “Mijn man en ik hebben altijd veel gereisd. We zijn over de hele wereld geweest, maar altijd wanneer we terug komen in Steenbergen zeggen we tegen elkaar: Wat hebben wij het toch getroffen dat we in Nederland wonen.”

Door: Dasja Abresch

Uit de Steenbergse Courant