Afbeelding
maandag 8 november 2021, 09:00

Eindelijk weer samen herdenken bij ‘de Klok’

WELBERG – De verplichte coronacheck bij de toegangswegen tot de jaarlijkse herdenking bij Bevrijdingsmonument ‘De Klok’ aan de Canadezenweg, bleek gisteren geen reden te zijn om de ceremonie over te slaan. Veteranen, nabestaanden van oorlogsslachtoffers, jonge gezinnen, oudere echtparen, ambtsdragers en ieder ander die herdenken belangrijk vindt, verzamelden zich op de dijk waar de harde wind de Canadese en Nederlandse vlag op de kop van het monument trots liet wapperen.

Ieder jaar op de eerste zondag in november wordt de bevrijding van Welberg en Steenbergen herdacht. Hier werd in november 1944 het staartje van de Slag om de Schelde bevochten. Zoals zo vaak het geval is, zat ook hier het venijn in de staart. Vele tientallen burgers en soldaten kwamen om het leven of raakten gewond. Op de Welberg kwam geen enkel huis onbeschadigd uit de strijd.

Samen

Angelo Somers, voorzitter van de Stichting Bevrijdingsmonument Welberg was gisteren verheugd dat de ceremonie door kon gaan, ondanks de aangescherpte coronamaatregelen. “Voor het eerst in twee jaar zijn we weer bij elkaar, weer samen. Ondanks alles, toch een vreugde!”

‘Samen’, vormde om die reden de rode draad in Somers’ toespraak. “Samen is het centrale begrip in alle herdenken,” lichtte hij toe. “Samen van:  Samen zijn, samen doen. Herdenken heeft in zich iets van samen zijn met de slachtoffers van toen. Maar herdenken heeft ook iets in zich van samen doen, van samen staan voor een wereld waarin dat wat hier gebeurde in 1944, noch al het verdere kwaad van de Tweede Wereldoorlog ooit nog kan gebeuren.”

Onmenselijke dilemma’s

De morele plicht om dit kwaad te bezweren was de reden dat duizenden jonge Canadese soldaten in die periode overzees gingen.  “Niet wetende welke gruwelijkheden zij zouden gaan meemaken, kwamen zij in Europa voor onmenselijke dilemma’s te staan,” aldus burgemeester Ruud van den Belt in zijn speech. “Voor de keuze tussen leven en dood. Tussen overleven en doden.”

Respect voor veteranen

Van den Belt verwees naar de lokale Veteranendag van oktober waar de Stichting Veteranen Steenbergen de leerlingen van ’t Ravelijn een aantal van deze dilemma’s voorlegde. “Het leverde interessante discussies op. Zowel tussen de leerlingen onderling als in hun gesprekken met onze veteranen. Het allerbelangrijkste wat hieruit volgens mij voortvloeide, is het respect van de jongeren voor onze veteranen. Voor de mannen en vrouwen die hun leven hebben gewaagd, of dat nog steeds doen, voor de vrijheid van anderen.”

Doorgeven

Het blijven herdenken van degenen die de wreedheid van oorlog van hebben moeten doorstaan, is volgens de burgervader een verplichting: “Het belang ervan moet telkens weer doorgegeven worden aan de generaties na ons.” De aanwezigen sloten zich hier symbolisch bij aan met het leggen van bloemen bij het monument en het luiden van de klok.

(Door Dasja Abresch)

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant