Effect van werk aan A4 op huizen Stoofdijk nooit gemeten

STEENBERGEN – In het kastje aan de gevel van de hoekwoning op de Stoofdijk, bedoeld om de trillingen te registreren die de werkzaamheden aan de A4 en de Zeelandweg Oost veroorzaken, blijkt helemaal geen meetapparatuur te zitten, zo hebben de bewoners vandaag tot hun ongeloof ontdekt.

Helemaal verbaasd waren ze overigens niet: de bewoners lopen immers al tijden te hoop tegen met name de geluidsoverlast die volgens hen – en zo onderschreef ook een onafhankelijk rapport – veel hoger gaat uitpakken dan de officiële berekeningen van Rijkswaterstaat aantonen.

De geluidswerende maatregelen waar zij recht op zouden hebben, zijn tot nu toe echter achterwege gebleven. Ondertussen krijgen de bewoners met steeds meer schade te maken, zoals scheuren in de muren van hun sterk in waarde gedaalde huizen.

Resultaten van de trillings-metingen waren echter nog steeds niet bekend, wat de betrokkenen deed besluiten het kastje aan een nader onderzoek te onderwerpen. Dat gebeurde in het bijzijn van een vertegenwoordiger van de wegenbouwers, die de actie niet goedkeurde, maar ook moest constateren dat het een leeg omhulsel bleek te zijn. Zonder enkele inhoud. ‘Hiervan krijgen jullie de rekening zei hij nog, waarna hij er snel vandoor ging', aldus de Stoofdijk-bewoners Vladimir Hornicek en Paul van Nieuwenhuyzen.

Navraag bij het bedrijf dat het kastje destijds ophing, leerde hen bovendien dat er nooit opdracht is gegeven om de daadwerkelijke meetapparatuur aan te brengen.

Zijlmans: 'Bewoners Stoofdijk alsnog beter tegemoet komen'

Vervolgens werd wethouder Cors Zijlmans gebeld met het verontrustende nieuws. ,,Ik kan er niet op vooruitlopen en hoop morgen meer te weten, maar als dit echt zo is, zou dat erg vreemd zijn,’’ reageert Zijlmans desgevraagd.

Hij heeft Rijkswaterstaat inmiddels om opheldering gevraagd. ,,Bij mijn beste weten is het kastje daar niet op last van de gemeente, maar in opdracht van Rijkswaterstaat geplaatst.’’

Evengoed zegt de wethouder zich het lot van de Stoofdijkers aan te trekken. ,,Ik heb inmiddels verschillende gesprekken gevoerd met bewoners en ben ook ter plekke wezen kijken. Dát er iets aan de hand is, lijkt me wel duidelijk. Zeker als ik kijk naar de geluidswerende maatregelen elders op het tracé van de A4, vraag ik me af waarom die aan de Stoofdijk ontbreken. Dat is gewoon niet helemaal goed verlopen en dan zeg ik het netjes.  Ik voel me verantwoordelijk voor deze mensen en ben druk bezig om met de juiste, beslissingsbevoegde personen bij Rijkswaterstaat aan tafel te komen, zodat we deze burgers op een betere manier tegemoet kunnen komen.’’