Afbeelding
zaterdag 1 augustus 2020, 08:00

Eerbetoon aan Indische gemeenschap: Steenbergse auteur schrijft boek in opdracht van tante Louise

STEENBERGEN - Op 15 augustus 2020 is het exact 75 jaar geleden dat er voor het Koninkrijk der Nederlanden een officieel einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Op die datum verschijnt tevens het boek De Verzwegen Oorlog – ‘Houten slippers en bamboe roentjings’. Dat boek is in opdracht van de West-Brabantse zorginstelling tanteLouise vervaardigd door de, in Steenbergen woonachtige, auteur Willem Jongeneelen en Sjoerd van den Boom, beeldend kunstenaar uit Bergen op Zoom. Het boek wordt landelijk verspreid.

Willem Jongeneelen is geboren in Wouw maar woont al sinds 1990 in Steenbergen. Sinds 2012 is hij fulltime journalist en dj. Als journalist verdiende hij zijn sporen met name in de muziekwereld. De vele interviews die hij ten behoeve van ‘De Verzwegen Oorlog’ aflegde, waren voor hem dan ook een uitstapje naar een nieuwe wereld. Toch was de benadering van de senioren volgens hem grotendeels gelijk aan die van grootheden als Liesbeth List, Toots Thielemans en Paul McCartney die hij interviewde. “Ook bij muzikanten en kunstenaars probeer ik vaak meer te weten te komen over de mens achter de artiest, dat moet echter wel steeds in een veel korter tijdsbestek geschieden. Bij succesvolle artiesten, met een overvolle agenda, kun je meestal niet een halve dag thuis op de koffie of voor een borrel langs  komen. Dat kon bij de in dit boek geportretteerde senioren vaak wel. We namen alle tijd voor elkaar. Hopelijk leest men dat eraan af.”

 Per boot naar Nederland

Het project is voortgekomen uit de aandacht voor cultuurspecifieke zorg van zorginstelling TanteLouise. Daar is ook de Indische woning in hun Residentie Moermont in Bergen op Zoom, de woonplek van een deel van de in het boek geportretteerde personen, een voorbeeld van. De Verzwegen Oorlog is in eerste instantie bedoeld als eerbetoon van tanteLouise aan de Indische gemeenschap in West-Brabant.

Nauwelijks bekend

In het boek draait het om herinneringen van gewone mensen die door het vertellen van wat hun overkomen is juist heel bijzonder zijn. Verhalen van ooggetuigen die bewaard en doorverteld moeten worden. Niet alleen aan hun nageslacht, maar evenzeer aan de vele Nederlanders die nauwelijks weet hebben van wat zij tussen grofweg 1942 en 1950 hebben meegemaakt in dat verre, tropische Nederlands-Indië.

Het boek is vanaf 17 augustus verkrijgbaar bij de boekhandels of te bestellen (ISBN: 978-90-9033366-3).

Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant