Afbeelding
zondag 29 maart 2020, 08:00

Eén zoon in China en één is arts op de intensive care: Voorzitter Stadsraad Steenbergen persoonlijk getroffen door gevolgen corona

STEENBERGEN – Corona treft iedereen, maar voor Leontine Tjioe, voorzitter van de Stadsraad Steenbergen en haar echtgenoot Stephan, komt het wel heel dicht bij huis. Hun jongste zoon Lodewijk (24) zit inmiddels al tien weken in quarantaine in de Chinese provincie Hubei. Oudste zoon Roderik (28) ziet dagelijks de verwoestende werking van het Covid19-virus op de intensive care van het Amphia ziekenhuis waar hij als basisarts werkt. Middelste zoon Gijsbert (26) zit gelukkig relatief veilig in zijn studentenkamer in Arnhem waar hij Multi Media Design studeert. Heel Nederland kan hem iedere zaterdagavond in het SBS-programma De Alleskunner zien waar hij tot de laatste twintig deelnemers behoort. “We hebben natuurlijk ook regelmatig contact met elkaar, maar het blijft toch moeilijk. We missen ze alle drie,” aldus Tjioe.

Vanwege de verre bestemming van zoon Lodewijk is het gezin Tjioe zich al langer bewust van de gevolgen van corona dan de rest van Nederland. Al sinds 23 januari zit Lodewijk in quarantaine in Hubei. Wat een uitstapje van zeven dagen had moeten zijn, liep uit op een gedwongen verblijf dat nu al tien weken duurt. “Lodewijk studeert International Business in Beijing. Ter gelegenheid van de viering van het Chinese Nieuwjaar ging hij met een vriend mee naar diens ouders in Hubei,” vertelt moeder Leontine.

Studeren onder de dekens

Hubei is de provincie waarvan we inmiddels weten dat hij het zwaarst getroffen is door Covid19. Kort na aankomst ging het gebied volledig op slot en zat Lodewijk vast in een appartement met vijf personen die hij amper kende. “Hij spreekt Chinees, maar het dialect dat de familie spreekt is heel anders, dus het is moeilijk om elkaar te begrijpen. Met zoveel mensen in appartement is het lastig om te studeren en dat wordt wel van hem verwacht. Daarom brengt hij veel tijd door in zijn slaapkamer. In thermokleding onder de dekens omdat het er hartstikke koud is.”

Machteloos

“Als ouder vind ik dat China zeer zorgvuldig met de crisis omgaat. Echt, chapeau. Het wekt bij ons als ouders vertrouwen. Dat neemt niet weg dat de grote afstand en het totale gebrek aan invloed die wij erop uit kunt oefen ons heel machteloos maakt. Gelukkig leven we in een tijd waarin we op allerlei manieren contact met elkaar kunnen onderhouden. We leven in het besef dat ieders gezondheid voorop staat.”

Geen haar op mijn hoofd

Inmiddels gloort er licht aan het einde van de tunnel voor Lodewijk. “Terwijl wij nog in de opbouwfase van preventieve maatregelen zitten, zijn ze in China heel langzaam aan het afbouwen. Aanstaande woensdag mag Lodewijk waarschijnlijk terug naar Beijing. Geen haar op zijn hoofd overweegt om dan gelijk naar Nederland te komen. Niet nu de corona-crisis hier nog volop woedt. “Ik heb hem dat natuurlijk gevraagd, waarop hij bijna verontwaardigd reageerde: “Je denkt toch niet dat ik dit nog een keer mee wil maken? “ Hoe graag zijn ouders hem ook willen zien, ze konden hem gen ongelijk geven.

Niet snel onder de indruk

Temeer omdat zij van oudste zoon Roderik te horen krijgen, hoe erg het is op de intensive care-afdelingen waar de corona-patiënten liggen. “De eerste keer dat hij daarmee geconfronteerd werd, belde hij ons met maar één mededeling: ik kom voorlopig niet naar huis. Daar schrok ik van want hij is niet het type om snel ergens van onder de indruk te zijn.”
Roderik Tjioe draait momenteel extra diensten en is daardoor ook op vrije dagen inzetbaar. “Dat is natuurlijk de keuze die je maakt wanneer je besluit om arts te worden. Je gaat ervoor. De confrontatie met de Covid19-patienten is desalniettemin enorm ingrijpend.”

Minimaal naar buiten

Als voorzitter van de Stadsraad Steenbergen is Leontine dagelijks bezig met het zo soepel mogelijk laten verlopen van de crisis voor de inwoners van de stad. “Persoonlijk ben ik mij er enorm van bewust dat we hier het snelst doorheen zijn wanneer we minimaal naar buiten gaan. Laten we wel proberen om op een veilige manier onze naasten en anderen die vatbaar of zwakker zijn te helpen. Met boodschappen doen, de kliko wegzetten of even een luisterend oor te bieden.”

Via WeChat onderhouden Leontine en Stephan Tjioe contact met Lodewijk in China. Als ervaringsdeskundige heeft hij wel een aantal tips voor de lezer: 1. Houd jezelf bezig; 2. Kook uitgebreid; 3. Houd contact via mobiel; 4. Speel spelletjes via Skype; 5. Eet samen via Skype; 6. Eet veel fruit en groente; 7. Doe aan fitness en gymoefeningen; 8. Houd het rtime, rust, reinheid, regelmaat aan.

Door: Dasja Abresch

Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant