Echtpaar Heck ijverde voor bankjes in het Slingerbos: ze komen er nu

STEENBERGEN – De aanhouder wint, een oud gezegde dat vaak op waarheid berust. Dat bewees ook het Steenbergs echtpaar Gerard en Theo Heck. Zij wandelen wekelijks in het Krabbebos en Slingerbos maar merken dat ze door hun hoge leeftijd wat moeite krijgen om dat zonder rustpunten te doen. En dus begon het tweetal een ‘kruistocht’ voor het plaatsen van een zitbankje. Die tocht duurde zowat een jaar. Het resultaat: de belofte voor het plaatsen van wellicht zelfs meerdere exemplaren.

Een goed jaar geleden kaartte het tweetal hun behoefte aan bij Staatsbosbeheer. Ze kregen aanvankelijk geen antwoord op hun vraag, maar bleven volhouden. Sterker nog toen ze in de gaten kregen dat ook het Brabants Landschap eigenaar was van een deel van ‘het bos’ trokken ze ook daar aan de bel. Nu is er een toezegging. Er wordt bekeken of er één of meerdere bankjes geplaatst gaan worden.

Veel wandelaars

“Daar zijn we echt blij mee”, zegt de inmiddels 80-jarige Gerard Heck. Samen met zijn twee jaar jongere echtgenote Thea maakt hij naar zeggen twee tot drie keer per week een wandeling door het Slingerbos. “En wij niet alleen hoor, in de afgelopen jaren hebben we ontdekt dat er echt veel mensen door dit bos wandelen. We komen zelfs wandelaars tegen uit Middelharnis, die deze wandeling regelmatig maken. De meeste wandelaars komen echter uit de directe omgeving. Veelal mensen met honden ook”.

Bij het vennetje

“Als het even kan lopen we de grote ronde. Dat kost ons ongeveer een uur. Wij genieten ervan, al is er een gedeelte dat vaak slecht begaanbaar is, omdat het er te nat is. Tijdens de grote ronde hebben we echt de behoefte om even te zitten en wat te rusten. Vele jaren lang was dat geen probleem want er stond een prima zitbank. Die werd echter door een vrachtwagen aan gort gereden en er kwam geen vervanger. Vandaar dat we aan de bel trokken. Diverse malen zelfs. Uiteindelijk kregen we een reactie: er staat een bank bij het vennetje. Dat klopt, deze is echter niet gemakkelijk bereikbaar voor oudere wandelaars. Ook hier is het regelmatig te nat en modderig”.

Verlossend bericht

Het tweetal liet het er niet bij zitten en bleef aandacht vragen voor hun verzoek. Onlangs kwam een verlossend bericht van de beheerder van Brabants Landschap. Hij gaat bekijken welke plekken geschikt zijn voor plaatsing. “Wij hebben in ieder geval al één voorkeur uitgesproken. Het zou prachtig zijn wanneer er een bankje geplaatst wordt op het kruispunt van de vier paden, in het midden van het bos. En als er meer dan een bank komt is dat helemaal geweldig”.

Foto: Thea en Gerard Heck met hun hondje Lizzy wandelen wekelijks door het Slingerbos. Op het aanduiding bord voor het ‘Oudland’, zoals het bosgebied nu door Staatsbosbeheer wordt genoemd wijst Gerard de voorkeursplek aan voor het bankje dat nu beloofd is. Voor de winter zou er minstens één op de wandelroute worden geplaatst.

Foto en tekst: Peter Vermeulen©Steenbergse Courant