Dodenherdenking in Welberg, Steenbergen en Dinteloord

STEENBERGEN/WELBERG/DINTELOORD – Op drie plaatsen in de gemeente Steenbergen wordt maandag 4 mei stilgestaan bij de jaarlijkse, Nationale Dodenherdenking. De eerste bijeenkomst is om 19.00 uur bij de klok aan de Canadezenweg, die onder anderen door nabestaanden wordt geluid ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, in het bijzonder de inwoners van Welberg en de Canadese soldaten die de bevrijdingsstrijd niet overleefden.

Bij het bevrijdingsmonument wordt twee minuten stilte in acht genomen, een gedicht voorgelezen en er is gelegenheid tot het leggen van bloemen. Aansluitend wordt in de Corneliusstraat een boeket bevestigd aan de Canadese esdoorn die daar in november werd geplant bij de herdenking van 70 jaar bevrijding. Namens het gemeenbestuur zal wethouder Vincent van den Bosch de herdenkingsplechtigheid in Welberg bijwonen.

Vervolgens sluit de Welbergse delegatie aan bij de Dodenherdenking in Steenbergen, waarbij namens de Stichting Bevrijdingsmonument Welberg een boeket wordt gelegd uit naam van het South Alberta en Algonquin Regiment voor de gesneuvelde Canadese militairen, alsook bloemen voor de burgerslachtoffers.

Het programma in Steenbergen begint om 19.30 uur, dan verzamelen de betrokkenen zich in de Gummaruskerk, waarna de stoet omstreeks 19.45 uur vertrekt vanaf de Markt naar het oorlogsmonument op het Kerkplein, waar om 20.00  uur de twee minuten stilte ingaan.

Vervolgens speelt harmonie Amicitia het Wilhelmus en dan neemt burgemeester Joseph Vos het woord en leest een leerling van Maria Regina een gedicht voor. Ook door het leggen van bloemen, verlenen leerlingen van deze basisschool hun medewerking aan de herdenking, die bedoeld is voor iedereen die in oorlogstijd, wanneer en waar ook ter wereld, zijn of haar leven heeft gegeven voor onze vrijheid.

Na het officiële gedeelte, waarbij o.a. delegaties van het voormalig verzet in Steenbergen en het Oranjecomité kransen zullen leggen bij het monument, wordt de tocht voortgezet naar de begraafplaats aan de Nassaulaan, waar ook bloemen worden gelegd en een rondgang wordt gemaakt langs de graven van oorlogsslachtoffers, onder wie ook de Britse vliegeniers Gibson en Warwick, die in Steenbergen zijn neergestort. Na afloop biedt de gemeente belangstellenden gelegenheid tot napraten met een kopje koffie in de NH kerk.

In Dinteloord vindt de Dodenherdenking tegelijkertijd met Steenbergen plaats, met om 19.00 uur eerst een herdenkingsbijeenkomst in de NH kerk aldaar, m.m.v. de drie Dinteloordse basisscholen en het Ritmisch Koor Dinteloord. Om 19.45 uur begint het ‘buitenprogramma’ bij het monument op het Raadhuisplein, waar voor aanvang van de twee minuten stilte het memorandum ‘Wie we herdenken’ wordt voorgelezen.

Na het moment van bezinning speelt harmonie Volharding Dinteloord het Wilhelmus, leggen leerlingen van de basisscholen kransen en vormen zij een erehaag voor het defilé, dat tot besluit van de plechtigheid voorbijtrekt aan het monument. Wethouder Lepolder is in Dinteloord de vertegenwoordiger van het college.