Diamanten bruidspaar De Groot-Hameeteman viert aangepast feest

STEENBERGEN – Leo de Groot en Jeanne Hameeteman traden op 29 juli 1960 in het huwelijk en vierden vorige week hun diamanten bruiloft. Zoon Jean-Paul blikt in dit artikel terug op deze viering en vertelt iets over het tweetal.

Door het Coronavirus was het onverantwoord om hun feest ‘groots’ te vieren en hebben ze dat helaas bij ‘De Watertoren’ moeten cancelen. In aangepaste vorm is er echter vervolgens thuis aan de Goudenregenstraat 42, toch een heuse feestweek van gemaakt. Elke dag kwamen er familieleden op visite waardoor het voor het tweetal absoluut een geslaagd diamanten jubileum is geworden.
“We hebben nu voor alle mensen volop tijd gehad om op het gemak bij te praten en herinneringen op te halen waarbij ook de diverse fotoboeken van het trouwfeest op tafel kwamen” waren de woorden van het gelukkige bruidspaar.

Brabant was gezelliger

Jeanne is geboren en getogen in Oude-Tonge, maar kwam er op jonge leeftijd al achter dat het in Brabant wel erg gezellig was. Eind jaren vijftig ging ze met haar vriendinnen op de fiets naar de kermis in Steenbergen toe waar ze in café ‘Willemse’ aan de Kaaistraat Leo voor het eerst ontmoette. De jonge meiden bleven dan in pension ‘Van Gastel’ op de Markt overnachten.
Eenmaal geproefd aan dat bourgondische leven wilde ze eigenlijk niet meer terug, want ‘thuis’ was er niet zoveel te beleven als in het toen al altijd gezellige Steenbergen. Leo liet zijn kans ook niet voorbij gaan en maakte op zijn nieuwe fiets en toendertijd deels per boot ook elke week de overtocht naar Goeree-Overflakkee. Er groeide een hechte relatie.

Eigen woning

Zoals de toenmalige huwelijksaankondiging aangaf gingen zij als jong getrouwd stel bij de ouders van Leo – die overigens in Steenbergen vooral bij de oudere generatie beter bekend staat als ‘Leen’ – inwonen aan de Molenweg 60, de plaats waar hedendaags de huisartsenpraktijk ‘Molenweg’ is gevestigd.
Enige tijd later kochten ze enkele honderden meters verderop om de hoek hun nieuwbouw huis waar ze beiden nog steeds naar volle tevredenheid in wonen en daar bovenal genieten van hun prachtige achtertuin. Dit is tevens de plek waar ze vanwege het schitterende weer in het zonnetje op veilige wijze het feest alsnog hebben kunnen vieren.

Brieven

Begin dit jaar ontvingen zij een brief van burgemeester Van den Belt, maar door het vervelende virus kon hij veiligheidshalve nu niet persoonlijk langskomen. “Zoals aangegeven volgt er hopelijk later dit jaar nog iets”, vertelt het kersverse diamanten bruidspaar. Op de feestdag zelf ontving het bruidspaar van onze burgervader opnieuw een mooie felicitatiebrief en een boeket bloemen, en daarnaast vielen er ook brieven op de deurmat van de heer Van de Donk, commissaris van de koning Noord Brabant, en zelfs van ‘Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit de Koningin’. Voor échte Oranjefans als Leo en Jeanne een hele eer en ze zijn daarmee apetrots!

Barvrouw

Vroeger was het feestelijk stel vaak te vinden op de diverse voetbalvelden in de regio. Ze hebben allebei actief gevoetbald, Leen schopte het tot het eerste elftal van v.v. Steenbergen in de goeie ouwe tijd ‘achter de kerk’. Jeanne gaf het spelletje op nadat haar bril aan gruzelementen werd geschoten. In die tijd kon je haar als barvrouw in verschillende kroegen in de gemeente Steenbergen aantreffen, met haar man meestal onder het genot van een biertje genietend aan de andere kant van de bar. Daarnaast heeft ze vele jaren in dezelfde Molenweg bij de toenmalige ENKA gewerkt.

Onafscheidelijk hoedje

Leo moest mede door de oorlog al op zeer jonge leeftijd op het land gaan werken en had daarna diverse baantjes waaronder in de Rotterdamse haven en in de bouw. Tot zijn grote spijt werd hij op relatief jong leeftijd arbeidsongeschikt verklaard en vanaf dat moment was de kans groot dat je hem in karakteristieke stijl fietsend tegen kwam, tegenwoordig met zijn onafscheidelijke hoedje en zonnebril op.

Het feestelijk paar is het er roerend over eens dat ze samen in al die jaren vele mooie dingen hebben opgebouwd en beleefd, niet in de laatste plaats tijdens hun prachtige vakanties in binnen- en buitenland!