De schop gaat in de grond, het hart van Welberg krijgt vorm

WELBERG – Eindelijk was het dan zover. Zaterdagmiddag werd in de Vaert het startsein gegeven voor het centrumplan. Niet onverwacht. De inwoners van het dorp zijn vanaf dag één betrokken geweest bij de planvorming.

Het Bataljon

“Het feest kan beginnen”, met deze woorden opende wethouder Baartmans zaterdagmiddag in een bomvolle Vaert de feestelijke bijeenkomst rond de werkzaamheden in het centrum. Al ruim van tevoren waren belangstellenden aanwezig. Samen kijkend naar de tekeningen die waren opgehangen, of genietend van een drankje, aangeboden door de gemeente. De sfeer was ontspannen, veel bewoners hadden vanaf het begin hun betrokkenheid getoond en wisten dus wel wat er ongeveer te verwachten viel. Toch was er een verrassing. Het nieuwbouwplan krijgt de naam ‘Het Bataljon’. Een verwijzing naar het verleden van Welberg. “Het hart van Welberg heeft vorm gekregen. Dit centrumplan is van, door en voor Welberg ontworpen.” zei de trotse wethouder. Na een korte terugblik op het proces vertelde ze dat op 10 juni de renovatiewerkzaamheden aan de Vaert van start gaan. Het gebouw krijgt een fikse opknapbeurt, zowel binnen als buiten. Er komt een Jeu de Boules baan en de leerlingen van de Pius X school zijn nadrukkelijk betrokken bij de inrichting van hun schoolplein. “Het wordt een plek om te spelen, geen parkeerplaats” verklaarde een leerling uit groep acht voor de camera. De beelden van de leerlingen maakten deel uit van een filmpje over het centrumplan. Met technologische snufjes kregen de aanwezigen een 3D beeld van de plannen. “De kleuren in de film kunnen verschillen van de echte, maar de vormgeving staat vast” benadrukte wethouder Baartmans.

Het ziet er leuk uit. Zelfs de frietkar is ingetekend!

Na afloop van het korte filmpje en een toelichting van de projectontwikkelaar konden de inwoners van Welberg op hun gemakje kijken naar wat er staat te gebeuren. De meningen waren over het algemeen positief. “Het ziet er goed uit.” Was een opmerking die vaak uitgesproken werd. “Fijn dat er ook levensloopbestendige huizen gebouwd worden.” was de mening van een oudere inwoner. Het plan is erg concreet ingevuld. Er komen elf eengezinswoningen en acht levensloopbestendige op het oude voetbalveld. De Vaert krijgt een passend uiterlijk en de Klup werd zaterdagmorgen al door vrijwilligers van de Klup voorzien van een vers laagje verf. Er is ruimte voor Jeu de Boules en zelfs de frietkar is in de plannen opgenomen. Er is maar één probleem. De nieuwe brug is wel ingetekend, maar is nog niet definitief. Er loopt een bezwaarprocedure bij de Raad van State. De gemeente heeft een versnelde procedure aangevraagd en hoopt binnenkort hierover een uitspraak te krijgen. De plannen komen echter niet in gevaar. Het centrumplan komt er, met of zonder nieuwe brug.

Tekst: Tineke Feskens  Foto's: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl