maandag 4 juni 2018, 09:00

Dames breien naar hartenlust om troost te bieden

STEENBERGEN – Of ze problemen hebben met een foto in de Steenbergse Courant en op KijkopSteenbergen.nl? Nee zeker niet, graag zelfs. Want hoe meer dames – en ook heren weten dat ze welkom zijn – hoe beter het is voor de ontvangers van hun breisels. Hoe meer zielen, hoe meer vrucht en hoe meer breideelnemers des te meer kinderen kunnen worden blij gemaakt met een troostdekentje of knuffel. 

De dames die op donderdagochtenden in ’t Cromwiel breien voor een organisatie op Goeree Overflakkee die hun breisels verdeelt over verdrietige kinderen in de Westhoek kunnen praten en breien zo blijkt. Voor de foto worden de breipennen even in ruststand gezet, maar tijdens het gesprek met de verslaggever gaat het breien vrolijk door.

Het breiteam bestaat op het moment van het bezoek uit Dien van Ham, Anneke Huigen, Anne Maas, Alie Stoutjesdijk, Ria den Besten, Bep Toorenberg en ‘juf’ Rian Liefhebber. Laatstgenoemde voert het breiteam aan. “Zij houdt ons bij de les en zorgt ervoor dat er stevig wordt doorgebreid”, zo laten de dames weten.

Stichting Still

Iedere donderdagochtend komen ze bij elkaar. “We breien niet alleen voor de kinderen in Kindertehuizen, ziekenhuizen of adressen waar de kinderbescherming actief is. Maar bijvoorbeeld ook voor Stichting Still. Die zorgt ervoor dat doodgeboren kindertjes wat kleertjes krijgen of een omslagdoekje voor bij hun begrafenis. En Bep hier breidt al jaren mutsjes voor Africa”, vertellen de dames.

Echt troost bieden

“Aanvankelijk dacht ik, ach het zal wel, wat moeten ze nu met onze breiwerkjes. Maar laatst was ik in Lourdes en daar zag ik zieke mensen die zich heel prettig voelden met hun gebreide omslagdoek. Dat deed me wel wat. En ik besef nu dat deze breisels echt troost kunnen bieden”, wil Dien stellig even kwijt. Ze krijgt bijval.

Voor de mantelzorgers

En Tonnie Joxhorst, de coördinatrice van de SWOS, waaronder ook de breiochtenden vallen wijst op de gebreide popjes die de dames gaan maken. Die popjes krijgen een rugzakje. Ze worden gegeven aan mantelzorgers tijdens de Mantelzorgdag in November. In het rugzakje kunnen ze een brief stoppen, waarin ze hun zorgen en verdriet kwijt kunnen en hun hart kunnen luchten. Dit blijft strikt geheim, maar zoiets geeft wel steun en opluchting, zo blijkt in de praktijk.

Ook voor een kopje koffie

Tonnie wijst er ook even op dat de breiochtenden toegankelijk zijn voor alle senioren die het prettig vinden om eens een kopje koffie te komen drinken. Breien is zeker niet verplicht. Een bezoekje geeft gewoon gezelligheid en de kans om anderen te ontmoeten. Iedereen is welkom, gewoon voor een praatje. Of het leggen van een kaartje.

Door: Peter Vermeulen 

Uit de Steenbergse Courant