Corona-proof opschonen op de Welberg

WELBERG – Dat de landelijke opschoondag niet in traditionele vorm door kan gaan, wil niet zeggen dat de natuur er pico bello bij ligt. Sterker nog, sinds wandelen en fietsen de voornaamste vorm van tijdverdrijf zijn geworden, is de hoeveelheid zwerfvuil in sloten en bermen aanmerkelijk toegenomen. Koos Boer, die namens de Dorpsraad Welberg de opschoondag jaarlijks coördineert, ziet het met lede ogen aan en besloot een corona-proof editie te organiseren.

Dit jaar geen grootse aankondigingen in de pers of op social media, geen posters en banieren, maar een stille oproep aan natuurliefhebbers om de prikstok en vuilniszak ter hand te nemen. Afgelopen zaterdag gingen vier duo’s afzonderlijk van elkaar op pad om dorp en buitengebied van vuil te ontdoen. Samen trokken zij een goedgevulde aanhangwagen vol vuil uit de Welbergse natuur.

Coördinator Koos was na afloop vol trots en lof over de inzet van de ruimers die met een appelflap van Bakker Broek beloond werden. Ook prees hij alle anderen die gedurende het jaar een vuiltje meepikken en zo de situatie onder controle houden. Een steentje bijdragen aan een schoon land kan iedere dag en is zo simpel als een zwervend flesje op blikje in de dichtstbijzijnde prullenbak te deponeren. Nederland Schoon, de organisatie achter de landelijke opschoondag, roept iedereen op om op 20 maart een opschoonommetje door de eigen buurt te maken. Voor iedereen die wel eens een wat afval deponeert in de natuur: gewoon mee stoppen.