Afbeelding
maandag 1 april 2019, 11:00

College opnieuw in gesprek met als doel lagere molens Karolinapolder

STEENBERGEN/DINTELOORD – Een paar maanden geleden leek het er nog op dat niets de komst van de ‘Megawindmolens’ in de Karolinapolder kon tegenhouden. Alle handtekeningen en protestflyers ten spijt bleef wethouder Wilma Baartmans volhouden dat er aan de afspraken met projectontwikkelaar Innogy en de provincie niet te tornen viel. De verbazing was dan ook groot bij vriend en vijand toen het college vorige week in een brief aan de raad meedeelde dat de huidige plannen niet worden doorgezet vanwege een gebrek aan steun vanuit de politiek en inwoners. Volgende week staat er al een afspraak met de provincie gepland om andere mogelijkheden te bespreken. “Doel is om te kijken of er lagere molens kunnen komen die verder weg van het dorp komen te staan, maar garanties kan ik daar natuurlijk niet over geven”, zegt wethouder Wilma Baartmans. In het kamp van de tegenstanders is de opluchting intussen groot. “Wij voelen dit toch als een overwinning”, aldus René Meijer van actiegroep Dinteloord tegen MEGAmolens.

Meijer is inmiddels een bekend gezicht geworden in het debat over de windturbines. “Ik begin bijna lol te krijgen in het inspreken bij vergaderingen. We hebben er als actiegroep natuurlijk ongelofelijk veel tijd en energie ingestoken. Langzaamaan zijn we allemaal een soort experts geworden op het gebied van windenergie. Dat er nu uiteindelijk naar ons wordt geluisterd, voelt natuurlijk heel fijn.”Hoewel er behoorlijk wat avonden is gediscussieerd over de hoogte van de molens en alle effecten daarvan op de omgeving, lijkt het erop dat de oordeelvormende vergadering van 13 maart het laatste zetje is geweest voor het college om pas op de plaats te maken.“Het klopt inderdaad dat er toen nieuwe informatie is gedeeld en inzichten zijn ontstaan waardoor we als college hebben besloten dat we dat eerst verder willen onderzoeken. Natuurlijk is een draagvlak van 100 procent niet mogelijk, maar als we een plan zouden doordrukken waar zo weinig steun voor is, zouden we geen knip voor de neus waard zijn”, zegt wethouder Wilma Baartmans.

“Gaat niet om winnen of verliezen”

Voor Leon Aanraad van de werkgroep behoud leefbaarheid Dinteloord (WBLD), moet het een goed gevoel zijn dat als het gaat om hun ‘stokpaardjes’, te weten de huisvesting voor arbeidsmigranten en de windmolens, er gunstige besluiten zijn genomen door het college.
“We zijn natuurlijk superblij dat er daadwerkelijk is geluisterd naar de dorpsgenoten. Maar het is wat mij betreft geen zaak waar het om winnen of verliezen gaat, maar wel dat er wordt geluisterd naar elkaars argumenten. Volgens mij is bij de raad het besef gekomen dat het een onomkeerbaar besluit is. Je kan niet over een half jaar zeggen: we halen die molens weer weg.”

“Dossier heeft verdieping gekregen”

Volgens de wethouder is het inderdaad een heel proces geweest om tot het huidige standpunt te komen. “We hadden dit dus niet van het begin af aan kunnen weten.”
Ook Jan Veraart van Gewoon Lokaal! zegt dat het een gevoelig onderwerp is met veel voors en tegens. “Het dossier heeft een bepaalde verdieping gekregen; hoe zit het nu precies in elkaar? Ik denk dat tijd op dit moment onze vriend is, als je bijvoorbeeld kijkt naar de veranderende regelgeving wat betreft obstakelverlichting op de windmolens. Maar ook omdat er goed moet worden gekeken of de juiste procedures zijn gevolgd bij de huidige plannen die er liggen voor het windpark, want daar zetten wij wel onze vraagtekens bij.”
René Meijer van de actiegroep was vooral blij met de vraag die raadslid Nadir Baali van de PvdA stelde. “Hij vroeg aan Innogy of er op dit moment ergens in Nederland een soortgelijke situatie is zoals die voor Dinteloord geschetst staat. Dat bleek nog niet zo te zijn. Het is toch belachelijk dat wij dan een soort toeristische attractie moeten worden?”

Energiebedrijf Innogy zelf wil nog niet vooruitlopen op het gesprek met het college. “Dat zou speculeren zijn. Wel waren we verrast over deze opstelling”, aldus woordvoerder Jorrit de Jong. Wethouder Baartmans heeft Innogy vooraf al wel meegegeven om te proberen met een haalbaar voorstel te komen.

Foto: Tijdens de vergadering over de windmolens in oktober 2018, bood de actiegroep Dinteloord tegen MEGAmolens 1000 protesthandtekeningen aan. Inmiddels staat de teller op 1400.

Uit de Steenbergse Courant