Burgemeester en Sint openen ijsbaan

STEENBERGEN – “Als burgemeester val je met je neus in de boter wanneer je eerste officiële handeling de opening van een evenement als dit is,” Ruud van den Belt, sinds deze week de eerste burger van de gemeente Steenbergen, was zaterdagmorgen helemaal in zijn element. Niet alleen mocht hij de aftrap geven voor de allereerste overdekte ijsbaan op de Markt van Steenbergen, hij mocht dat ook nog eens samen met Sinterklaas doen. Het leverde hem een warm gevoel en een boterletter op.

De burgemeester deelde complimenten uit voor het initiatief en de organisatiekracht van de ondernemers, verenigingen en vrijwilligers die samen het IJsfestijn Steenbergen van de grond tilden. “Een positieve impuls die we met elkaar verder uit gaan breiden. We zetten de schouders eronder, maar voor nu gaan we er vooral van genieten!”, aldus de burgervader.

Groot vliegwiel

Sinterklaas toonde zich al even verrukt over de ijsbaan. “Het was als cadeau wat groot om in de schoen te doen,” knipoogde de goedheiligman die deze 5e december een hele drukke dag voor de boeg had. “Maar,” zo beloofde hij de organisatie, “Ik zal mijn Pieten regelmatig laten controleren of er toch wel goed geschaatst wordt.”

In zijn inleiding gaf Peter Jongenelen, voorzitter van de werkgroep IJsfestijn, toe dat er echt wel enkele slapeloze nachten geweest zijn in aanloop naar de opening. “De tijdspanne van drie maanden was kort, maar dankzij de inzet van de werkgroep en het enthousiasme van bedrijven, gemeente en vrijwilligers is het gelukt. We hopen dat het een groot vliegwiel zal zijn voor meerdere evenementen in het jaar op dit mooie plein.”

Oranje zeehond

Na de officiële opening was het de beurt aan de bezoekers om zich op het ijs te wagen. Met name voor de allerjongsten een hele uitdaging aangezien de meesten van hen nog nooit de ijzers onder hadden gebonden. Zoals alle moeilijke dingen in het leven gingen de eerste stappen met vallen en opstaan. Met ondersteuning van papa, mama of een oranje zeehond wisten ze zich echter al snel te redden op het ijs.

Blokuren

Tot en met zondag 3 januari is de schaatsbaan dagelijks geopend (Eerste Kerstdag uitgezonderd). Maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 22.00 uur, ’s zondags van 13.00 tot 22.00 uur; zaterdag 5 december, donderdag 24 december en oudejaarsdag van 10.00 tot 18.00 uur.

Wie wil schaatsen, is verplicht handschoenen te dragen en het gebruik van noren is niet toegestaan. Er wordt geschaatst in blokken van twee uur waarna de baan geveegd wordt. Goed om te weten dat het kaartje á drie euro geldig is voor één blok, ongeacht of men r nu direct bij aanvang van de tijd of pas een uur later op het ijs stapt. Bij Primera de Gilles zijn tienrittenkaarten (25 euro) en abonnementen (50 euro) verkrijgbaar. Wie geen schaatsen heeft, kan deze bij de baan huren.

Foto’s: Dasja Abresch©Steenbergse Courant