Brandweer Steenbergen zoekt naar leden jeugdbrandweer

STEENBERGEN – Het brandweercorps Steenbergen is op zoek naar ‘serieuze en enthousiaste jongens en meiden in de leeftijd van 10 tot 18 jaar die het team van de jeugdbrandweer komen versterken. De jeugdbrandweer leert al in vroeg stadium van alles over het brandweer vak in de hoop dat ze later als volwassen brandweerlieden het corps gaan versterken.

Bij de jeugdbrandweer leren de jongeren zaken als het blussen van kleine branden, krijgen ze een EHBO training, worden ze een echte teamspeler en leren ze hoe te handelen bij ongelukken.
Samen met de posten Dinteloord, Kruisland en Nieuw-Vossemeer oefenen de jongeren elke twee weken ’s avonds in theorie- en praktijklessen. Ze krijgen uitleg over alle brandblusmiddelen en oefenen met een brandweerauto. Veel aandacht wordt besteed aan veiligheid onder meer tijdens het blussen. De leden van de jeugdbrandweer krijgen speciale brandweerkleding waardoor ze goed zijn beschermd.

Kweekvijver

De jeugdbrandweer is onderdeel van de regionale brandweer en is een kweekvijver voor jongeren die mogelijk later doorstromen naar de actieve brandweer. Zo’n dertig procent van alle brandweermensen is bij de jeugdbrandweer begonnen en stroomt na het 18e jaar door.

‘Leuk en leerzaam’

Burgemeester Van den Belt hield recentelijk bij een bezoek aan de Steenbergse brandweerkazerne nog een pleidooi bij de plannen van de initiatiefnemers van de jeugdbrandweer. “Het is van groot belang voor onze veiligheid om het vrijwilligerskorps ook voor de toekomst op peil te houden. Ik heb veel respect voor alle brandweervrijwilligers, die bij nacht en ontij voor ons allemaal klaarstaan. Van mijn eigen zoon weet ik bovendien hoe leuk en leerzaam het voor jongeren is om zich aan te sluiten bij de jeugdbrandweer. Ik ben trots op het enthousiasme en de grote betrokkenheid van de initiatiefnemers en waardeer het ook zeer dat zij er de hele gemeente bij betrekken.”

Aanmelden en informatie

Aanmelden voor de jeugdbrandweer kan via jeugdbrandweersteenbergen@brandweermwb.nl. Informatie kan ingewonnen worden bij Timo Baartmans, via het telefoonnummer 06 48 490 847. Op Facebook is ook informatie over de jeugdbrandweer te vinden: www.facebook.com/jbwGemSteenbergen.