Brandstichting op volkstuincomplex duurt voort

STEENBERGEN – Tot grote frustratie van de huurders blijven brandstichtingen schering en inslag op het volkstuincomplex aan de Krommeweg. Nadat het enkele maanden rustig is geweest, was het de afgelopen weken opnieuw een paar keer raak en moest de brandweer uitrukken om een brand in één van de schuurtjes te blussen.

Voor de vierde keer betrof dat het eigendom van dezelfde huurders. Navraag bij de politie leert dat er dit jaar al zeven keer aangifte is gedaan van brandstichting op het volkstuincomplex en drie keer van inbraak, diefstal en/of vernieling. Ook de voorbije jaren deden zich dergelijke incidenten met grote regelmaat voor. De huurders stelden zelf al eens een ‘burgerwacht’ in, maar het lukte hen tot nu toe niet om de dader(s) te betrappen.

Raadsel

De gedupeerden hebben herhaaldelijk bij de gemeente aan de bel getrokken, in de hoop om samen tot een oplossing te komen voor een probleem. Desgevraagd zei burgemeester Ruud van den Belt onlangs dat de situatie vast onderdeel is van zijn overleg met de politie. ,,Zij zitten er bovenop, maar we staan voor een raadsel hoe deze brandjes telkens weer ontstaan.’’

Surveillance

De schade van de meest recente brand(stichting) bleef volgens een woordvoerster van de politie binnen de perken. Aangezien er geen sporen werden aangetroffen, bleek verder onderzoek naar de dader(s) volgens haar niet mogelijk. De politie kent én onderkent de problematiek en surveilleert geregeld, zowel met herkenbare als onherkenbare voertuigen.

'Belangrijk dat mensen melding blijven doen'

,,Om in te kunnen grijpen, zodra we een verdachte situatie zien. Wij kunnen echter niet overal tegelijk zijn en hopen daarom dat mensen melding blijven doen van de brandstichtingen, vernielingen en overlast, maar ook als zij verdachte personen signaleren of auto’s die er niet thuis horen. Hoe meer er bij ons in het systeem geregistreerd staat, hoe harder wij actie kunnen ondernemen.’’

Onduidelijkheid over cameratoezicht

In het overleg tussen de burgemeester en de politie is ook de optie ter sprake gekomen om camera’s op te hangen, waarmee het volkstuincomplex in de gaten gehouden zou kunnen worden, teneinde de dader(s) van de brandstichtingen en de vernielingen te achterhalen.

In verband met het onderzoek kan een woordvoerster van de gemeente op dit moment echter niet aangegeven of er daadwerkelijk camera’s zijn geïnstalleerd.

Bij de politie is hier in ieder geval niets van bekend. ,,Wij doen dat ook nooit zelf,’’ stelt een woordvoerster van deze instantie desgevraagd. ,,Het is aan de gemeente om daar wel of niet voor te zorgen. De huurders van de volkstuintjes zouden het ook zelf kunnen doen, maar dat is natuurlijk een kostbare zaak.’’

Bij de volkstuinders is overigens niets bekend over cameratoezicht.