Bewoner Corné Hagenaars maakt bezwaar tegen verhulde aanpassing havensteigers

STEENBERGEN – Vanochtend verscheen Steenbergenaar Corné Hagenaars voor de commissie Beroep en Bezwaar van de gemeente Steenbergen. Hij uitte zijn ongenoegen over een naar zijn idee ‘sneaky’ uitgevoerde aanpassing van de steigers in de Steenbergse jachthaven. Door die aanpassing komen de steigers wel erg dicht naar zijn eigen ligplaats en is er sprake van verminderde privacy.

Hagenaars stelt voorop dat hij niet uit is op oorlog. “Ik wil in alle redelijkheid met de gemeente zoeken naar een oplossing. Die houd ik ook aansprakelijk voor de situatie. Ik wil beslist voorkomen dat de exploitant van de jachthaven voor kosten wordt geplaatst. Als de steigers worden aangepast gaat dit zeker 50 tot 60.000 euro kosten. Het zou verkeerd zijn als hij daar voor zou moeten opdraaien”.

Aanvankelijk goed geïnformeerd

Corné Hagenaars legt de verantwoordelijkheid bij gemeente Steenbergen. “Ik ben heel blij met de opknap van de haven. Dat is voor Steenbergen een goede zaak en het is ook mooi. In het proces naar deze opknap zijn we als omwonenden keurig meegenomen. Er zijn wel vijf informatieavonden geweest en daar zijn we telkens uitstekend geinformeerd. We mochten ook meepraten en dat waardeer ik. Des te teleurstellender vind ik het dat er uiteindelijk op een sneaky manier een verandering is aangebracht in de oorspronkelijke plannen. Hierover zijn wij niet geïnformeerd. Er wordt nu gezegd dat we onze informatie hadden kunnen halen van de gemeentelijke website. Maar dat is niet de juiste manier. Vroeger hadden we de gemeenteinfo in Steenbergse Courant. Daardoor werd iedereen op de hoogte gebracht van bestemmingsplannen en bouwplannen. Nu kwam ik er pas achter dat de oorspronkelijke plannen – waar destijds vergunning voor was afgegeven – waren aangepast toen de steigers werden aangelegd”.

Twaalf meter minder ruimte

Het resultaat is volgens de bezwaarmaker dat de steigers 12 meter richting zijn woning zijn opgeschoven. “Dat betekent niet alleen 12 meter minder ruimte, de boten aan de steiger mogen zelfs 15 meter zijn. In dat geval wordt het helemaal een probleem. De boten moeten sowieso al gaan steken om weg te komen. Met het risico dat er tegen mijn boot wordt gevaren en met meer overlast. In de plannen die ons zijn gepresenteerd zouden de steigers binnen de oude contouren worden aangelegd. Dan was er geen probleem geweest”.

In goed overleg?

Volgens Hagenaars is besloten om die plannen te veranderen toen bleek dat de haven smaller werd vanwege de nieuwe damwand. “De exploitant maakte daar terecht bezwaar tegen en dat snap ik heel goed. Ik denk dat men hem tegemoet heeft willen komen. Allemaal begrijpelijk, maar het is zonder overleg met omwonenden gebeurd. Als er wel overleg was geweest hadden we de oplossing aan kunnen dragen: de steigers draaien. Overleg was beter geweest en efficiënter. Nu hoop ik dat we in goed overleg tot een oplossing kunnen komen”.

tekst en foto's: Peter Vermeulen©Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl